Честит Имен Ден на 11 януари!

0
898

На 11 януари почитаме паметта на един от най-великите християнски светци

Свети Теодосий Велики почитаме на 11 януари Сн: ФБ

Честит велик празник! Честит Имен Ден!

В историята на християнството името на Свети Теодосий остава с прозвището  Велики, защото успява да достигне до огромни духовни висоти.

Такова духовно извисяване може да бъде постигнато  с изключително постоянство. С дълбока вяра и  сигурност, че да служи на Всевишния е огромна отговорност.

От ранна възраст Свети Теодосий Велики искал да се отдаде на монашески живот. Благочестивото семейство, в което се родил, не се противопоставило на неговите възвишени духовни пориви.



Преди да се установи на едно място, Свети Теодосий Велики направил дълга обиколка по светите места на Йерусалим.

Когато минал през Антиохия, родното място на много християнски светици и светци, Свети Теодосий Велики се отбил при Свети Симеон Стълник.

Докато го благославял, Свети Симеон Стълпник получил прозрение и направил важно предсказание. Чрез своето постоянно служение, един ден Свети Теодосий Велики ще се превърне във велик духовен пастир.

След като приключила поклонническата обиколка на Свети Теодосий Велики, той се установил в пустинята до Витлеем. Там намерил удобна пещера, в която се настанил. Там започнал да прекарва дните си и част от нощните часове в усилени молитви.

Докато се молел, съзерцавал и осъзнавал Божиите творения и цялата духовна благодат. Свети Теодосий Велики започнал да придобива качествата на проницател и на чудотворец.

Не след дълго славата на праведният и духовно извисен монах се разнесла из цял Витлеем.

Около пещерата на Свети Теодосий Велики започнали да се събират много хора и монаси.

По волята Божия той основал монашеско братство, към което се присъединили монаси от различни националности – арменци, грузинци, гърци.

teodosiy-sv
Скромната килия в пещерата до Витлеем, в която Свети Теодосий Велики живял дълги години Сн: ФБ

Монашеското братство започнало да се разраства. Появили се редица храмове.

Свети Теодосий Велики установил практиката на монашеските общежития. Те започнали да се изграждат около църквите и манастирите, в които братята монаси намирали подслон.

Заради тази нова практика в живота на вярващите, въведена от Свети Теодосий Велики, той бил назначен от йерусалимския патриарх за архимандрит на всички общежития в Палестина.

По същото време живял и друг свят християнин – Свети Сава Освещени, който бил определен от йерусалимския патриарх да наглежда, да изповядва и да напътства пустинниците.

Свети Сава Освещени почитаме на 5 декември, заедно с празнуващите своя имен ден.

Освен монасите, които се молели и служили на Всевишния, в монашеските общежития намирали подслон и грижи болни и страдащи. За някои от тях лично се грижел Свети Теодосий Велики.

Животът на праведния Божий служител Свети Теодосий Велики продължил цели 105 години (424 – 529).

След като предал Богу дух, светите мощи на Свети Теодосий Велики били положени в пещерата в пустинята, в която живял известно време и в която получил от Всевишния много духовни дарове. Те били чудотворни.

Когато писали неговото житие и литургии, монасите наричали Свети Теодосий Велики „изпратен от Бога“, „дар от Бога“, не само защото името му в превод от гръцки означава подарък от Всевишния, но и защото усилено работил през целия си живот за укрепване на монашеството.

Поради тази причина освен името Теодоси, Теодосий, Теодосия, Теди,  Тео, Доси, Досьо, Доско, Доска, имен ден на 11 януари празнуват още Божидар, Божидара, Богдан, Богдана, Дарин, Дарина.

На 11 януари си спомняме за изключително талантливия музикант Теодосий Спасов, който прослави България и нашата пленителна музика в много страни по света.

На 11 януари почитаме и друг значим християнин – Свети Теодосий Антиохийски. За него научете ТУК.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.