Така се прави уникално вкусният турски Дюрюм (автентична рецепта)

1
947

Дюрюм – много от вас не са го и чували, но ще се влюбите в него от първото вкусване

Това чудо се нарича Дюрюм – уникален турски специалитет, който ще ви накара ушите да си изядете. А се прави и толкова лесно и приятно, че само името му изглежда сложно.

Представяме ви автентечната му рецепта и всички тънкости, които си трябват при направата му.

Дюрюм е едно от най-вкусните турски специалитети
Дюрюм е едно от най-вкусните турски специалитети

За да приготвим тестото ни трябват 500 грама брашно, около 200 грама топла вода, четири лъжици кисело мляко и една пълна чаена лъжичка сол.

Тестото замесваме от всички посочени продукти по-горе като гледаме то да стане със средна мекота. После го разделяме на топчета с големината горе-долу на орех и ги оставяме да си „отпочинат“ за близо 40 минути. Знайте, че колкото повече време престоят, толкова по-вкусно ще стане това чудо.



След това разточваме всяко от топчетата на плота, който сме набрашнили предварително. Разточвайте до много тънко, някъде с дебелина около три милиметра. След това загрейте много един голям и сух тиган, а може и сач, и изпечете всяко от разточените топчета от двете страни, но за кратко.

Готовите вече хлябове оставете да изстинат на сухо място за час-два. За тези хлябове може да бъдете напълно спокойни, защото трайността им е голяма, повече от четири-пет седмици.

После, преди да ги консумирате, ги намокряте с вода, с помощта на ръката си и ги оставяте да престоят, за да могат да се нагънат, без да се чупят после.

Сервирането е най-лесно – пълните ги с плънка от кайма, телешко или пилешко месо, сирене, гъби, кашкавал или каквото ви друго душа поиска.

Става чудно вкусно, така че ви желаем добър апетит и да ви е супер сладко!

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.