Жена от Варна роди мумифицирано бебе

0
365

На какво ли не ставаме свидетели в живота? Въпреки това винаги можем да бъдем изненадани, дори и в случая, когато жена роди  мимифицирано бебе

Жена от Варна роди мумифицирано бебе. Варненката е родила живо бебенце и неговият мумифициран близнак чрез секцио преди броени дни в МБАЛ „Света Анна”. Това съобщи БЛИЦ.

Майката е износвала в утробата си близначетата си, като до 5-ия месец и двата зародиша са били живи. В последствие обаче, едното бебенце е починало, като причините за това ще се уточняват от медицинския екип.

bebe
Жена от Варна роди живо бебе е неговият мумифициран близнак

Това, за щастие, не е попречило на другото близначе да продължи да оцелява и да се развива. По думите на лекарския екип, бременността на варненката е била двуплодна, което е позволило на оживялото бебе да оцелее, паралелно с починалото дете.

Майката ражда по план, със секцио, определено в края на месец октомври. До последно жената не е знаела, че едното от дечицата й е починало.



В медицината този казус, при който се ражда мумифициран плод, се нарича „синдром на изчезналия близнак”. Рядкото в случая, че смъртта на единия плод е настъпил в толкова напреднала бременност.

Живото бебенце се е родило напълно развито, то е голямо и красиво бебе, в отлично здраве и състояние, разкриват лекари от МБАЛ „Св. Анна”.

По думите на експертът по акушерство и гинекология, проф. Иван Козовски, това е било възможно поради факта, че бебетата са били в двуплодна бременност, близнаците са били разнояйчни, поради което смъртта на единия плод не е засегнал живота на другия.

Ако бременността е била едноплодна, рискът за живота и на другото бебе е бил наистина много сериозен.

Проф. Козовски допълни още, че дори и гинекологът, наблюдавал бременността, да е установил, че единият плод се е мумифицирал, той нищо не е могъл, а и не е било необходимо да прави, тъй като е трябвало да бъде оставено другото бебе да се развие и да му се даде шанс за живот.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.