Автомобилите от ЕС задължително с ESP (ВИДЕО)

0
269

Според последните изисквания на ЕС, ESP става задължителен за леките автомобили. Това се налага като мярка за сигурност

Electronic Stability Program или както го наричат още  ESP (електронна стабилизираща програма) има важна функция за движението по пътищата, защото предотвратява отклонението от начертания маршрут на движение.

Вече няколко години леките автомобили в САЩ и в Канада са оборудвани с ESP.

От 1 ноември 2014 г. новите превозни средства, които ще се продават на територията на ЕС, след като задължително  бъдат оборудвани и с  ESP.

esp
В ЕС новите леки автомобили задължително ще имат вградена ESP

След ЕС, ESP ще бъде задължителен  в Турция, Русия, Северна Корея, Япония, Израел и в Австралия.Според официалната статистика,  ESP е успяла да предотврати около 190 хил. пътни инциденти и живота на десетки хиляди човека.

Това е било възможно, защото  ESP постоянно следи дали автомобилът се движи в правилната посока. В момента, в който отчете и минимално отклонение, тази система се включва и намалява оборотите на автомобилния двигател.

Може да окаже въздействие и върху някое от колелата на превозното средство, за да го върне обратно в правилната посока.

При положение, че в рамките на 1 секунда ESP прави 25 проверки на стабилността на колата, няма риск автомобилът да навлезе в съседното платно или пък да се отклони и да се удари в мантинелата, в някое крайпътно дърво или да се обърне в крайпътната шанца.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.