БРЕЙНСТОРМ ДЕМОКРАЦИЯ. Нека този път България бъде първа!

0
670

Историкът Георги Христов ни представя своята идея за една нова демокрация – БРЕЙНСТОРМ ДЕМОКРАЦИЯ, която ще се превърна в Машина за решаване на проблеми за България

Терминът.

Историкът и астролог Георги Христов
Историкът Георги Христов

Демокрация, каква хубава дума.

Всеки знае какво означава и откъде идва, но до каква степен този термин оправдано се използва днес , това е много спорен въпрос.  С цел да бъдат овладени всякакви опити за протест и недоволство по отношение на значението на думата някой някъде си е направил труда да измисли нов термин. Модерна демокрация,  термин който не звучи вече толкова хубаво, въпреки че сме свикнали да мислим, че новото е по-добро от старото, като добре приспособено консуматорско общество. В съзнанието на някои кръгове може да звучи като нов модел автомобил или нов телефон.  Е  да….. но не е.

Демокрация България
Демокрацията в България

Равносметката.



Модерната демокрация не донесе на света това, което хората очакваха от нея и България е показателен пример за това.  Друг интересен фактор, обусловил безкрайния преход,  продължаващ вече цели 30 години, е  периодът на съветския социализъм на българска почва. Периодът, в който правото на глас, лично мнение и предприемчивост бяха взети от хората в „Името на Общото Благо“.  Е, но явно, след като си тръгнаха господата, забравиха да ни ги върнат, но не забравиха да организират едно безкрайно представление наречено Модерна демокрация.

Брейнсторм Демокрация. Нека този път бъдем първи в България! – призовава историкът Георги Христов.

Демокрация България
Брейнсторм демокрация

Примерът.

Замисляли ли сте се защо Германия е локомотивът на Европа, страна сривана два пъти до земята за последните сто години, страна разделена и разкъсвана от социалисти и капиталисти през цялата втора половина на 20-ти век, но въпреки това единна, въпреки това номер едно в Европа. А замислялили сте се защо България е последния вагон в тази композиция.  Отговорът е много прост и се нарина „НАЧИН на МИСЛЕНЕ“.  Реално и двете държави поемат пътя на трансформацията през 1989 г.  Къде обаче са двете страни в момента?

Дори един прост пример може да онагледи цялата народопсихология на немския народ.  Преди Първата световна война, Германия  се изправя пред едно голямо предизвикателство.  До този момент производството на оръжие в страната и най-вече експлозиви е изцяло зависимо от вноса на нитрати от териториите на Южна Америка.  Осъзнавайки, че при евентуална война тези продоволствия ще бъдат отрязани от в пъти по-силния английски флот, германците имали два избора или да не влизат никога във война, или да намерят начин да се адаптират и да се изправят срещу света въпреки всичко. Всички знаем какво избират, но въпроса е как го постигат.

Истината ще прозвучи нелепо, но именно една нелепа идея от човек, който нямал нищо общо с държавното управление ги прави най-подсигурената по отношение на въоръжение страна в света.  Той заявява следното  „Единствената причина да пътуваме до другия край на света, за да си набавяме нещо, което ни трябва е, че не се и замисляме как може да използваме нещата, които вече имаме, за да постигнем същия резултат“.  E, време е да ви кажа за нелепата идея,  немските инженери намират начин как да произвеждат екплозиви буквално от „Въздуха“.   Името на учения, който постига това е Фриц Хабер, годината е 1908.

Идеята.

Българинът обича да се обезкуражава, българинът обича да обвинява системата, която подкрепя всеки четири години,  българинът обича да изисква, но обича ли българинът да предлага решения на проблема, или пак оставя тази отговорност в ръцете на тези, от които се оплаква???

Хм,….. нека за момент мислим като германец.

Българинът има много лоши черти. Да, вярно е, но използвани правилно, могат да донесат на обществото големи дивиденти. Една от тези черти е, че е свикнал да работи много, за не толкова много.  Тук се ражда идеята за социален експеримент. Нека впрегнем менталната енергия на стотици хиляди  хора в нещо като Машина за Решаване на Проблеми!

Представете си,  че правителството обяви, че всеки желаещ гражданин би могъл да се регистрира  в електронна система срещу символичен членски внос, в която всеки месец би могъл да прави по едно аргументирано и стегнато предложение за решение на важен обществен или държавен проблем. Предложенията ще се сортират електронно и тематично, като ще бъдат в рамките на 100 думи. Работата на министерствата ще се заключава в подбор на подходящи предложения и предлагането им за гласуване от парламента.    

(Това бяха 78 думи 🙂 и моето предложение)

Демокрация България
Машина за Решаване на Проблеми

Така биха се постигнали най малко три ефекта:

1. Хората биха изградили  представа, че гласът им все пак се чува и то по градивен начин, което би намалило общественото напрежение спрямо системата като цяло.

 2. Правителството би разполагало с най-големия „ТHINK TANKв историята, над 200 000 мозъка, някой от тях наистина образовани, които мислят по проблемите и предлагат готови решения.

3. Събраните средства от системата биха могли да бъдат използвани за благотворителност.

Позволих си да нарека тази система  Брейнсторм Демокрация.

Ако желаете да участвате в управлението на собствената си държава, споделете идеята. Ако имате по-добра, оптимизирайте я.  Важното е да запомните едно,  Вие градите това, което се случва! Aко искате да виждате повече протести – подкрепете протеста! Aко искате да живеете в една по-добра демокрация – подкрепете идея, защото в основата на всяка качествена промяна лежи една добра идея! – обосновава се историкът Георги Христов.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.