Честит велик празник на 29 януари!

0
411

На 29 януари почитаме велики християни

На 29 януари почитаме Светите три Светители Сн: ФБ

Те са оставили своята ярка следа в християнството като мислители. Като пример за дълбоко религиозни хора и интелектуалци.

Светите три светители са Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст са изявени църковни интелектуалци.

Неписаните от тях молитви, православни разсъждения и други църковни произведения продължават да се четат в храмовете, защото вековете не са заличили тяхната духовна стойност и сила.

През 5-ти век християните започнали да се делят на „григориани“, „василиани“ и „йоанити“, в зависимост на кой от тримата светци се покланяли.



Това довело до огромни църковни проблеми и се появил риск от разделение на църквата. Тогава се намесили Светите три светители.

Духовното проявление на Светите три светители е отбелязано в църковните анали през 1095 г., когато се явили като видение на Свети  Йоан Евхаитски.

По  време на царуването на византийския император Алекси I Комнин (1048–1118)  Светата православна църква била застрашена от борбите на еретиците.

Във видението, Светите три светители накарали Свети  Йоан Евхаитски, който бил митрополит на Евхаита, да поиска от Цариградската патриаршия един ден от църковната календарна година да бъде отреден за тяхно общо честване като еднакво достойни пред Бога.

Свети  Йоан Евхаитски  изпълнил заръката и за ден на Светите три светители бил определен 30 януари.

Специално за новия празник Свети Йоан Евхаитски съставил специална служба, която се чете и днес.

Това начинание довело до двоен ефект.

Светите три светители успели да укротят еретиците. Вярващите християни повече не се делили на „григориани“, „василиани“ и „йоанити“, а се обединили.

Постигнато  било църковно единомислие и общохристиянския мир.

Ако се занимавате с интелектуален труд – учители, поети, писатели, журналисти, езиковеди, хора на словото, адвокати; оратори и други, можете да почитате и Светите трима светите, защото те помагат мисълта ви да тече гладко, а правилните думи да извират от душата ви.

В село Добрич, общ. Димитровград тече вода от уникално аязмо.

В миналото – по време на Второто българско царство там имало манастир на името на „Свети три светители“. Манастирът е разрушен, а през 20 век Светите три светители се явили в съня на възрастна жена и й дали указания как да извади древната лековита вода на повърхността.

Водата от аязмото тече целогодишно и лекува страшни болести дори и рак.

Днес е особено силна, защото денят е важен велик християнски празник.

Тази вода е излекувала много хора от рак. Техните истории научете ТУК.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.