Въвеждат нови изисквания за болничните листове

1
721

От 1 януари въвеждат нови изисквания, свързани с болничните листове, които трябва всеки да знае, за да не бъде ощетен

По принцип, когато ви се случи да боледувате и личният лекар или друг специалист ви издаде болничен лист, той би следвало да ви предупреди какво трябва да направите, след като получите своя болничен.

Ако лекарят не го стори, а вие се обедите на работа, за да кажете, че сте в болнични, вашият работодател или началник трябва да ви каже.

Но често лекарите или не знаят, или пропускат. Това може да се случи с вашия началник.

Затова всеки българин сам трябва да знае своите права и задължения, за да ги отстоява.



От 1 януари НОИ въведе изискване за представяне на болничните листове на работодателя в 2-дневен срок от тяхното издаване, писаха на сайта на НОИ.

Ако лицето е хоспитализирано за лечение в болнично заведение, болничният лист се издава при изписването на пациента. Отново в 2-дневен срок болничните листове трябва да бъдат представени пред работодателя.

bolnichni-listove
Трябва да представите болничните листове до 2 дни пред работодателя

Ако изискването на НОИ  за  болничните листове не бъде изпълнено, работодателят ще отчете използваните дни за лечение като неплатен годишен отпуск.

Ако сте болни от грип, вирусна инфекция, кожни заболявания, няма проблем да минете през работното си място и да оставите лично своите болнични листове.

Ако сте разболели от тежко заболяване, което не ви позволява да отидете лично до своето работно място, за да представите болничния лист, трябва да изпратите друг член на вашето семейство, да помолите ваш колега или дори съсед, за да не изгубите правата си като болен, на когото се полага плащане (първите 3 дни за сметка на работодателя, а останалите се заплащат от НОИ).

 

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Що за малоумие?? Как така карат болен човек да се влачи с температура и не знам още какво, заразен, да носи смотания болничен лист до работа? За какво е интернет? ЗАЩО БОЛНИЧНИЯ НЕ ОТИДЕ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ДО РАБОТОДАТЕЛЯ?
    Това е бездушен, нехуманенен и архаичен подход!
    В 21 век сме.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.