Вдигат цените на цигарите от Нова Година

0
317

С настъпването на новата 2015 година всички пушачи ще бъдат неприятно изненадани с новите, по-високи цени на тютюневите изделия и цигарите

Новите, по-високи цени на тютюневите изделия и цигарите  се дължат на променената в последния момент бюджетна макрорамка за периода от 2015 до 2017 година, съобщи „Преса”, която твърди, че разполага с тази информация, разкриха от „Вести“.

cigarite
Цигарите поскъпват

Според тези данни, акцизът на цигарите ще скочи от 148 лева за 1000 къса, които се плащат към момента, на 176 лева за 1000 къса, колкото ще ни струва това „удоволствие” за всички пушачи, през 2018 година.

Според Румен Порожанов, министър на финансите от служебния кабинет, той е инициирал постепенното увеличение на ставката и това е записано в бюджета на страната ни. Целта е да не стане ударно нарастването на цените на цигарите, допълва още финансовият ни служебен, вече екс-министър.

Министър Порожанов каза още, че от началото на 2015 година, акцизната ставка ще нарасне с 12 лева и така ще достигне нива от 160 лева за 1000 къса. През 2016 г. се очаква тя да стане на 165 лева, а от 2017 година акцизът ще скочи до 177 лева на 1000 къса.



Все още не се знае с пълна точност какво отражение ще даде това повишение на акцизите върху стойността на крайния продукт или кутията с цигарите, които си купувате от магазините. Но, според предварителните разчети на финансовото министерство, се очаква увеличението на цените да бъде с поне 20 ст. на кутия или пакет.

Според източниците на „Преса”, близки до Министерството на финансите, новото правителство ще бъде натоварено с тази нелека отговорност да вземе решение кои от марките цигари да бъдат с повишени цени – дали по-скъпите или по-евтините от тях.

Каквото и да реши правителството на Бойко Борисов – по-скъпите цени на цигарите пряко ще ударят джоба на пушачите. Какви ли още изненади да очакваме от началото на 2015 година?

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.