Камък в Странджа планина лекува безплодие! (Избавя от гадни болежки)

0
333

Камък в Странджа планина лекува безплодие

Лековитият камък в Странджа планина избавя от различни болежки. Местните го знаят като Марков камък. На скалата наистина има отпечатък от крака на великия Крали Марко. Според поверието той откъснал голямата канара и я запратил в гората.

После побягнал, но стъпил на същия камък, който запратил в яда си и стъпката на исполина днес е доказателство, че в мита има истина. Причината юнакът да се разлюти била подялбата на имането от баща му. На останалите си синове той завещал къщи, ниви, животни и други материални неща, а на него само тепавицата. Затова той се разлютил и запратил тази скала в яда си.

Марковият камък в Странджа планина
Марковият камък в Странджа планина

След това стъпката се напълнила с лековата вода. Именно тя лекува много болежки, а жени, след като пият от нея не след дълго се сдобиват с дълго желаната рожба. Говори се дори, че бездетните взимали частица от скалата, стривали я на прах и я изпивали. Не след дълго се радвали на първото си отроче. Има и изворче, което лекува кожни заболявания и екземи. В близост се намира и параклиса „Св. св. Константин и Елена“.

Природното чудо се намира в село Долно Ябълково. Селото е разположено на седем километра от границата с Турция. Преди селото било гъсто населено, сега там живеят само неколцина старци. За да пият от чудодейната сила на водата тук идват не само жители от село Долно Ябълково, но и от различни краища на страната, както и от чужбина.



Легендите за лековитата течност и кладенчето не спират само с историята за Крали Марко. Според друга версия водата се появила и била лековита, защото там се намирало тракийско селище. Местните разказват и друга история. При нея Марковият или известен още като Голям камък бил изпуснат от Божията майка. Заради това той лекувал и дарявал с дете тези, които си нямали. Той помага и при различни други болежки, категорични са жителите на крайграничното селище.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.