Данъчните погнаха българите с доходи от чужбина

5
485

Данъчните напомнят на всички българи, които са работили зад граница през 2015 година, да се активират, за да не плащат глоби

До 30 април (по изключение за 2016 г. заради Великден до 3 май) всеки български гражданин, който е пребивавал зад граница и е получавал доходи, да ги декларира и да заплати необходимите данъци.

Ако това действие не бъде направено, лицето подлежи на глоби от НАП, както и лихви върху просрочието на дължимия данък.

Всяко лице, което е пребивавало зад граница до 183 дни в рамките на 1 календарна година, то се приема за български гражданин, затова трябва да декларирате тези доходи и  да платите данъците в България.

За лица, които пребивават по-дълъг период от 183 дни в годината – повече от 6 месеца, заплащат данъци в чужбина, ако не е уговорено друго на база двустранни спогодби между Р България и съответната страна.



Ако имате въпроси, свързани с вашия казус, потърсете справка от НАП на тел. 0700 18 700.

Коментари можете да прочетете на сайта  http://europa.eu.

nap-bg
Подайте годишна данъчна декларация, за да не плащате глоби и лихви

Ако сте били на работа или на студентска бригада във Великобритания, САЩ или сте работили в Гърция, Кипър или на друго място, трябва да подадете декларация.

Бланката можете да изтеглите от сайта на НАП ТУК >>>  или да я вземете от офисите на НАП.

Доходите, които сте получили в чужбина, декларирате в  Приложение №9  на  годишната данъчна декларация.

В България трябва да заплатите 10% плосък данък върху сумите от чужбина.

Направете справка дали не ви се полага да ви възстановят част от авансово събраните данъци в чужбина.

Информация трябва да ви дадат от НАП или да използвате услугите на счетоводни кантори или на фирми, които са специализирани в попълване на документите за възстановяване на данъци от чужбина.

*********

От в. Стандарт дават следния пример:

През лятото на 2015 г. сте били на бригада в САЩ, получили сте 5000 щатски долара и са ви удържали федерален авансов данък от 10%.

Вие трябва да подадете данъчна декларация в САЩ, за да ви върнат удържаните 500 долара, т. к. България и  САЩ имат Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

При подаване на годишна данъчна декларация в НАП доходът от 5000 долара  ще бъде обложен с данък от 10%.

Ако при работа  в чужбина сте спечелили доход над необлагаемия минимум за съответната страна, вероятно ще ви възстановят само част от удържания данък.  Налозите, които сте платили в чужбина, ще приспаднете от данъците, които дължите в България, но при положение, че  между двете страни има подписано СИДДО.

Изкарали сте 5000 евро доходи и сте платили 800 евро данъци в чужбина.

Имате право да ви възстановят част от данъка, например  300 евро.  В българската декларация ще посочите, че трябва да платите данък само върху 4500 евро (5000 – 800 + 300) или дължите на България данък от  450 евро.

сподели бутон

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. Абе тези откачиха ли?! Не стига,че ни изгониха от държавата,далеч от семействата ни,ами и данъци ще им плащаме!Това е лудост!!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.