Мистериите около „Тайната вечеря“

Какви скрити послания се съдържат в „Тайната вечеря“

Една от най-ценните картини в света – „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, винаги е била повод за догадки и е предизвиквала интерес, дори и сред незапалените по изкуството. Известни са само фактите: стенописът изобразява последните дни на Исус Христос, или както се посочва в Библията, нощта в която един от 12-те му Апостоли ще извърши предателство спрямо него.

Мистериите на "Тайната вечеря"
Мистериите на „Тайната вечеря“

Но дали не носи и скрити послания?!

Преди няколко години компютърен специалист предизвика разтърсваща сензация. Сред множеството спекулации и мистерии, които непрекъснато витаят около „Тайната вечеря“, се роди твърдението, че на нея са изобразени също жена и дете. Славиза Пеши е наложил сцената от 15-ти век върху огледалния й образ и останал изумен от резултата.
Веднага плъзна версията, че това може би са Мария Магдалена и бебето й от Исус.



Привържениците на Дан Браун и „Шифърът на Леонардо“ са убедени и до днес, че това е именно така. Пеши разкрива още, че пред Спасителя има бокал, свързан със символите на хляба и виното. Двама от присъстващите на вечерята се оказват рицари-тамплиери, а Юда стои някак изолиран от останалите.

Споровете за откритието са все така актуални, тъй като заключенията на експерта са интересни, но трудно могат да бъдат доказани с размазаните фигури, които едва се забелязват.

Друг любопитен момент е, че според запознати с работата на да Винчи, той е използвал основа, която напълно изключва вероятността да са налице двойни образи върху картината. Но понеже става дума за абсолютен гений, притежаващ умения в сферата на математиката и конструирането, мнозина допускат възможността той да е рисувал и нанасял няколко пласта върху стената. Леонардо е владеел по съвършен начин техниката на огледалното изобразяване, а и се е бунтувал срещу католическата религия, изваждайки наяве връзката си с човешкия род, гласят непопулярните интерпретации в мрежата. Подобни способности са напълно реални, предвид това, че има хора, чийто мозъчни полукълба са развити в еднаква степен, и те могат да творят и пишат огледално.

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Otnosno „tainata vq4erq“ bih iskala da uto4nq za horata deto sa vijdali kartinata,4e ne Uda,a Petyr dyrji noja.Uda stiska parite deto sa mu dali za predatelstvoto.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.