Пенсиите ще бъдат увеличени

0
275

Вече са направени разчетите на НОИ, според които ще има увеличение на пенсиите от 1 юли 2016 година

Както съобщиха по Би Ти Ви новините, индексирането ще бъде с 2,6%. Увеличението зависи от инфлацията и от средното ниво на осигурителните доходите у нас.

За тази актуализация ще бъдат изплатени нови 20 милиона лева.

По принцип в държавния бюджет е заложено повишение на пенсиите от 2,5%, но разчетите на НОИ позволяват те да бъдат с 1% по-високи, коментира Бисер Петков, директор на НОИ.

Индексирането на пенсиите с някакъв процент през следващите години ще се окаже благоприятно за пенсионерите след 10 години, защото тогава техният размер ще бъде с 36 до 40% по-висок отколкото е днес.



След повишението с 2,9% от лятото на 2017 г., през 2018 г. повишаването ще бъде с 3,1%, а през 2019 г. – с 2,9%, сочат прогнозите на Министерство на финансите.

Естествено в количествено изражение тези 2,6% средно ще бъдат около 7 лева, коментира Бисер Петков и след като българите прочетат тази информация няма да се зарадват, а ще останат възмутени, но от НОИ и да искат да раздават много по-високи пенсии, това няма как да се случи, при положение, че финансовият ресурс се определя според конкретни показатели.

пенсиите
От 1 юли индексират пенсиите с 2,6%

***********

В същото време омбудстманът на България Мая Манолова предприе кампанията  „Великден за всеки пенсионер“.

Идеята на Мая Манолова е чрез дарения от по-заможните българи да бъдат дадени средства на пенсионерите в нужда, чиито пенсии надхвърлят с малко изискуемия минимум от 300 лева пенсия и затова те не могат да получат великденските добавки от 40 лева.

Събраните суми ще бъдат разпределени под формата на ваучери от по 20 лева, които пенсионерските клубове ще решат кои техни членове са в най-голяма нужда, за да бъдат подпомогнати.

Инициативата на Мая Манолова вече е подкрепена от няколко депутати, които са направили своите дарения. Много известни българи застават зад тази благородна инициатива.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.