Нова мистерия разкри тайнствената Мона Лиза

1
506

Най-загадъчното произведение на изкуството – Мона Лиза на Леонардо да Винчи, отново предизвика фурор сред научните среди след последните разкрития

Мона Лиза – тайнствената картина на Леонардо да Винчи векове наред е предизвиквала мистерии относно загадъчната самоличност на лицето, изобразено по толкова уникален начин от световно известния творец.

Само до преди няколко години учени и изследователи на творчеството на гениалния Леонардо бяха категорични, че лицето, нарисувано върху платното принадлежи на Лиза дел Джокондо или Лиза Герардини – съпругата на търговец от Флоренция, споделя Силвано Винчети – ръководител на Националния комитет по опазване на културното наследство на Италия, цитира novini.bg.

Наскоро излезе твърдение, че не Лиза, а всъщност един млад чирак, обслужвал Леонардо да Винчи – Джан Джакомо Капроти, е изобразен, тъй като гениалният творец е имал интимни отношения с него по това време, допълва Винчети.

Последната мистерия, разгадана от изследователи на Мона Лиза – това уникално творение, ни разкрива как всъщност Мона Лиза не е жена, а е нарисуван андрогин – това е лице, което в себе си съчетава както мъжки, така и женски признаци, съобщава “The Telegraph”.



Мона Лиза
Мона Лиза се оказа истинска мистерия

Силвано Винчети смята, че в образа на Мона Лиза са съчетани черти както на Лиза дел Джокондо, така и на Салаи Дяволчето, както е бил известен по онова време палавия чирак на великия творец.

Учените от екипа на Винчети разкриват, че Джокондата е разкрила тази мистерия чрез изучаването й с помощта на инфрачервени лъчи. Видно е, че носът, загадъчната усмивка и челото приличат много на картините, за които е позирал Капроти.

Историческите факти ни представят, че Салаи пристигнал в дома на Леонардо да Винчи, когато е бил едва 10-годишен, през далечната 1490 година. Геният веднага бил впечатлен от чертите на нежното лице и тяло на младия чирак и в следващите 20 години Капроти обслужвал всячески твореца.

Разбира се, разкриването на факта, че Мона Лиза всъщност е андрогин, не се посреща радушно от научните среди.

Професорът по история на изкуството към Университета в Оксфорд – Мартин Кемп, е категоричен, че методът, използван от Силвано Винчети за анализ чрез ултравиолетово лъчение не може да докаже със сигурност кой е би използван за модел от Леонардо да Винчи.

Преди 5 години екипът на Силвано Винчети започна работа по търсене на лобното място на Мона Лиза. През 2015 година учените заявиха, че са открили вероятните останки на Лиза дел Джокондо, чиито портрет бил поръчан от съпругът й – флорентинския търговец.

Учените са взели фрагменти от костните остатъци на смятаните за останките на Мона Лиза, но и след задълбочени проучвания е все още трудно със сигурност да се определят на кого принадлежат те.

В крайна сметка, каквато и мистерия около своята самоличност Мона Лиза да повдига, тя все още е обвита в загадъчност и тайнственост.

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. МИСТЕРИЯТА ОКОЛО ОБРАЗА НА МОНА ЛИЗА СЕ РАЗРЕШАВА, ОТ информацията, предоставена от Божествените Акашови хроники. Леонардо Да Винчи е бил хомоснексуалист, а неговият чирак Джан Джакомо Капроти, е бил също със хомосексуални наклонности. Двамата са имали интимни хомосексуални връзки, които са дали повод на Леонардо Да Винчи, да увековечи, неговият образ. Лицата на Лиза дел Джокондо и чирака Джан Джакомо Капроти, са били, доста подобни и затова Винчи е нарекъл образа на съпругата на богатият търговец, като прикритие на неговите интимни връзки със чирака му.
    Езотерик: Г. Петров

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.