На 5 май 2018 година: Честит Имен Ден!

0
730

На 5 май празнуват прекрасни имена. Ваш покровител е една млада, изключително смела и достойна християнка. Честит Имен Ден!

На 5 май почитаме паметта на една млада жена. Тя била  езичник, но  става християнка, за да отдаде  цял си живот на Всевишния.

Преди да стане християнка, Света Ирина се наричала Пенелопа.

имен ден
Честит Имен Ден на 5 май!

Била дъщеря на богати родители езичници, които построили за своята дъщеря специален дворец, за да живее далеко от светските суетни хора.

Специално наети учители се грижели за обучението и възпитанието на младата девойка. Тя усвоила всички науки, познати в онези години.



Сред учителите имало и един християнин на име Апелиан. Той въвел Пенелопа в учението на Христос.

Когато пораснала още малко, бащата съобщил, че открил подходящ съпруг и ще задоми своята благочестива дъщеря.

Тя искала да бъде невеста на Иисус Христос и отказала. Баща й се разярил и наредил да пуснат стадо коне, които да я стъпчат. По Божие чудо конете заобиколили девойката и не й навредили.

Родителите на Пенелопа станали свидетели на това чудо и те приели християнството.

имен ден
Почитаме смелата Света Ирина

Пенелопа приела духовното име Ирина и започнала да проповядва Божието слово.

Минали години. В града пристигнал нов управител, който започнал да преследва християните. Той заповядал Света Ирина да бъде заловена и подложена на изтезания.

Докато войниците изтезавали младата жена, Ангел Господен се явил и освободил младата християнка, а мъчителите били убити. Света Ирина продължила да проповядва неуморно ден след ден.

Благодарение на нея много езичници станали християни и приели Свето кръщение, защото Света Ирина била сладкодумна, а и спомена за чудото, което я спасило от гибел, дълги години вълнувало населението на града.

Минали още години. Света Ирина получила съобщение от Всевишния, че скоро ще прибере душата й. Света Ирина отишла до една пещера и заповядала на вярващите да я затрупат вътре.

Това се случило на 5 май в началото на втори век, а след това хората започнали да празнуват този имен ден.

Имен ден на 5 май празнуват  Ирина, Иринка, Ирена, Ириней, Мирослав, Мирослава, Мира, Мирчо.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.