Честит Имен Ден на 12 май!

0
261

Денят 12 май е изключително важен

Честит Имен Ден на 12 май!

Почитаме паметта на важен светец и духовен наставник на вярващите, който се борел за опазване на святата православна вяра.

Свети Герман бил цариградски патриарх, чиято личност остава в историята на християнството заради продължителните  борби, които водил дълги години  с иконоборството.

Свети Герман живял в  VIII век, по времето, когато царувал  император Анастасий.

Името на император Атанасий се споменава, заради Анастасиевите стени, които изградил.



Животът на Свети Герман бил толкова благочестив и предан на Всевишния, че сам се отказал от длъжността патриарх, защото за него светското и административното положение не било по-важно от скромното служение и духовно посвещение.

Свети Герман се отдалечил в едно пусто място и там заживял в пост, молитва и без да контактува с други хора.

Когато навършил 95-годишна възраст, Господ прибрал душата на праведника през 740 година. Тленните му останки били погребани в Константинопол, в манастира Хора.

Те се оказали нетленни чудотворни мощи и след години били пренесени във Франция.

Освен като предан духовник, Свети Герман бил и  известен църковен писател.

По време на  Седмия вселенски събор    през 787 година  били прочетени 3 от неговите послания как да  почитаме  иконите. По тази причина и  името на Свети Герман  било вписано в диптиха на Светците.

До днес са запазени някои от творбите на Свети Герман като  химни за прослава на Светците,  проповеди и тълкувания на трудните места в Светото Писание, за чудесните дела на Божията благодат.

Свети Герман
Свети Герман

Съчинението, което Свети Герман написал за ересите съдържа изключително важни исторически сведения за ересите още  от Апостолските времена, както  и за църковните събори още от  времето, когато царувал  Лъв Иконоборец.

От произведенията, които Свети Герман написал  за православното богослужение, с  особено важно значение се ползва неговото разяснение за Божествената литургия.

Имената, които са свързани със Свети Герман имат свой имен ден.

Днес имен ден празнуват  Герман,  Герасим, Герда, Геро, Герана,  Искра, Искрен.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.