Жива вода разпознава грешниците! „Открива” неверните съпрузи, цери всички болести

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Жива вода в българско село има магическа сила

Жива вода в устата на митично чудовище има лековита сила. Но чудесата не свършват само с това. Лековитата течност разпознава грешниците, хората с лоши помисли, а според поверията и тези съпрузи, които не са верни на половинките си. Чудноватото изворче се намира в пернишкото село Боснек, само на четиридесет километра от София.

България е известна с многото лековити извори. Но има и такива, които са по-малки и по-рядко посещавани, но те също крият чудодейни тайни и могат да лекуват не по-зле от по-мощните си събратя.  Местните разказват доста легенди и то има известност повече в чужбина, отколкото у нас. При него идват също хора от Македония, Сърбия, Румъния и Гърция, и други страни.

Змей пази живата вода в Боснек

Змей пази живата вода в Боснек

Това е единственото место у нас, където лековитата течност тече от устата на змей. За някои то наподобява на крокодил, но каквото и да е, прилича на митично чудовище. Не се знае кой и кога го е направил.

Каменната глава на митичния змей гледа благо, когато водата тече през него. Но той е гневен и според някои очевидци от очите му изригват огнени пламъчета, когато пред него се появи грешник и прелюбодеец. Дори спира да тече и водата се скрива незнайно къде. Според легендата “чешмата на щастието” безотказно усеща  хора, чийто живот е низ от зли дела и постъпки, както и от грешни помисли, и спира да пуска от живителната течност.


Но за учените водата се скрива, защото карстовия извор събира водата в подземна кухина. И щом тя се изчерп,а е необходимо време, за да се изпълни коритото с нова порция течност.

Затова не тече от  устата на змея. Спира обикновено за около минута, а когато месецът е особено горещ, вода може да няма и час. При дъждовно време не спира никога, само интензитета й е с различна сила. Но загадката на приказния извор не е разгадана и до днес. Според местните водата от това изворче е лековита и лекува всички болести, дори и най-страшните. Подобен феномен е изключително рядък и в Европа такъв има единствено на френските Алпи.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Един отговор to “Жива вода разпознава грешниците! „Открива” неверните съпрузи, цери всички болести”

  1. Валери Сташков

    апр. 27. 2018

    През 70-сете год.нямаше глава на змей и си течеше от чучур,не си спомням точно какъв,но май метална тръба беше!

    Reply to this comment

Добавете коментар