Жива вода разпознава грешниците! „Открива” неверните съпрузи, цери всички болести

1
7657

Жива вода в българско село има магическа сила

Жива вода в устата на митично чудовище има лековита сила. Но чудесата не свършват само с това. Лековитата течност разпознава грешниците, хората с лоши помисли, а според поверията и тези съпрузи, които не са верни на половинките си. Чудноватото изворче се намира в пернишкото село Боснек, само на четиридесет километра от София.

България е известна с многото лековити извори. Но има и такива, които са по-малки и по-рядко посещавани, но те също крият чудодейни тайни и могат да лекуват не по-зле от по-мощните си събратя.  Местните разказват доста легенди и то има известност повече в чужбина, отколкото у нас. При него идват също хора от Македония, Сърбия, Румъния и Гърция, и други страни.

Змей пази живата вода в Боснек
Змей пази живата вода в Боснек

Това е единственото место у нас, където лековитата течност тече от устата на змей. За някои то наподобява на крокодил, но каквото и да е, прилича на митично чудовище. Не се знае кой и кога го е направил.

Каменната глава на митичния змей гледа благо, когато водата тече през него. Но той е гневен и според някои очевидци от очите му изригват огнени пламъчета, когато пред него се появи грешник и прелюбодеец. Дори спира да тече и водата се скрива незнайно къде. Според легендата „чешмата на щастието“ безотказно усеща  хора, чийто живот е низ от зли дела и постъпки, както и от грешни помисли, и спира да пуска от живителната течност.



Но за учените водата се скрива, защото карстовия извор събира водата в подземна кухина. И щом тя се изчерп,а е необходимо време, за да се изпълни коритото с нова порция течност.

Затова не тече от  устата на змея. Спира обикновено за около минута, а когато месецът е особено горещ, вода може да няма и час. При дъждовно време не спира никога, само интензитета й е с различна сила. Но загадката на приказния извор не е разгадана и до днес. Според местните водата от това изворче е лековита и лекува всички болести, дори и най-страшните. Подобен феномен е изключително рядък и в Европа такъв има единствено на френските Алпи.

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. През 70-сете год.нямаше глава на змей и си течеше от чучур,не си спомням точно какъв,но май метална тръба беше!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.