Габровският карнавал ни върна към българските корени (СНИМКИ и ВИДЕО)

0
168

Проведе се дългоочакваният габровски  карнавал, който за пореден път доказва, че не само габровци, но и българи от цялата страна обичат да се забавляват и да се шегуват

И тази година на 21 май дъждът се провали настроението на ежегодния карнавал в Габрово, който се провежда под надслов “Няма такава държава, но има такъв град”.

От коментарите, които срещаме в социалните групи разбираме, че тази година габровци са успели да организират един чудесен карнавал с много смях и забави.

Доволни са не само участниците и зрителите на карнавала, доволни са многото гости на града от различни краища на страната и от чужбина.

Както всяка година и тази габровският карнавал започва с ритуала по рязане опашката на котката.Това е свързано с едно от многото неща, които пестеливите и на моменти свидливи габровци правели в миналото.

карнавал
Отрязаната опашка на габровската котка дава начало на чудния габровски карнавал

Казват, че режели опашките на котките, за да може през зимата, когато котките излизат вън от топлите стаи на стопаните, те бързо да затворят вратата и топлото да не избяга, заедно с котката.

А когато домашната котка има дълга опашка, стопаните трябва да държат вратата отворена по-дълго време и топлината също се изнизва от стаята след  опашката на котката.

Тази година габровци ожениха основоположника на града младия ерген Рачо Ковача, чиято масивна и внушителна статуя  е издигната на скалата на река Янтра в центъра на града още през 1930 г., когато кмет на града е Илия Кожухаров. 

Може би на следващия карнавал Рачо Ковача и неговата жена ще участват с новороденото им бебе.

Карнавалното шествие започна с фигурата на известния в Габрово Слави Бонев, който възобновява традицията за карнавала и в продължение на много години той и неговият приятел – уважаваният габровски лекар и мим д-р Тодор Шандурков неуморно работят, за да реализират карнавалните шествия.

Наред с острия и критичен хумор, тази година габровци решиха без да осмиват, а да отдадат почит към делата на трима известни габровци:

Васил Априлов – с чиито дарения е построено първото в България новосветско училище през 1835 г. с изричното условие, обучението там да се извършва само на български, а не на гръцки език.

По примера на Васил Априлов, едно по едно се появяват подобни училища в цялата страна – в Копривщица, в Елена и в други градове.

Пенчо Семов – габровски индустриалец, успял да натрупа голямо богатство, което после оставя не само на Габрово, но и под формата на дарения в много градове от страната.

Ран Босилек   – габровецът, който написа “Патиланско царство”, за да опише забавните преживявания на малкия Патиланчо и неговата баба Цоцолана в писма до неговия приятел Смехурко, а стихотворението “Бяла спретната къщурка с две липи отпред…” се превърна в нарицателно за много българи.

Христо Явашев – Кристо – големият и талантлив художник, който опакова Райхстага и направи още грандиозни и неповторими проекти.

Много снимки от габровския карнавал са публикувани на сайта  gabrovonews.bg.

Докато ги разглеждате, ще ви направи впечатление и още едно нещо – деца и възрастни са облечени в национални костюми и носии.

Този факт е изключително радващ и вдъхновяващ, защото показва, че българите изпитват дълбока и непреодолима необходимост да се завръщат към своите корени.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.