Чипровските килими са част от световното и културно наследство

0
466

Една изключителна новина за България. Чипровските килими са част от световното и културно наследство, благодарение на ЮНЕСКО

В Чипровци се тъкат килими от 4 века, научихме от репортаж по btv.

Някои от килимарите тъкат повече от 50 години без да спират.

Бавна и трудна работа е килимарството. Най-сръчната килимарка може да изтъче не повече от 3 кв. метра, а доходът е 300 лева.

Школите по килимарство в Чипровци се надяват да привличат повече желаещи да усвоят този тежък и труден, но уникален занаят.



kilimi
Чипровските килими вече са защитени от ЮНЕСКО

България предлага кандидатурата  „Традиция за производство на Чипровски килими“  пред ЮНЕСКО през 2013 г., в края на месец март.

ЮНЕСКО  публикува  кратка информация за уникалните чипровските килими. Според обяснението,  чипровските килими  са тъкани ръчно на вертикален стан от българските жените в гр. Чипровци.

Начина на тъкане на чипровските килими е вид съхранен древен начин  на тъкачна техника.

Начинът на изработване на чипровски килими се предава от майките и бабите само на техните дъщери. Това  става в процеса на работа.

Докато жените тъкат чипровските килими, мъжете подготвят вълната, включително и нейното багрене с натурални бои.

Готовите чипровски килими нямат аналог в света. Те се отличават с красиви и стилни орнаменти, ярки цветове и изключителна здравина.

До сега ЮНЕСКО включи в листата на нематериалното световно културно наследство Бистришките баби – в периода 2006 и 2008 г., а през 2009 г. – нестинарството.

През следващите години ще трябва да бъдат включени и други български творения, защото в нашата страна има безкрайно много любопитни и неповторими традиции.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.