Минчо Празников разкри какво лято ни очаква

0
307

Топ синоптикът посочва, че вече не би се изненадал от нищо

Легендарният синоптик Минчо Празников направи прогноза за предстоящото лято.

Макар, че от близо година топ синоптикът е пенсионер, продължава да следи стриктно климатичните промени. Той направи дългосрочна прогноза за идващото лято в интервю за в. „Ретро”.

Минчо Празников призна, че положението в няколко видински села като Бяло поле, Карбинци, Руженци, Белоптичене и още няколко, наистина е трагично.
Смерчовете разрушиха комините и отвяха покривите на хората, а дъждът наводни градините и домовете им.

Минчо Празников
Топ синоптикът посочва, че вече не би се изненадал от нищо

Топ синоптикът посочва, че вече не би се изненадал от нищо като се има предвид, че синоптичната обстановка над страната ни се е променила много през последните няколко години.
Основната причина за появилите се смерчове е, че от Средиземноморието нахлува топъл въздух, който по-ниско, а в същото време от североизток навлизат силни студени ветрове.
Именно те са причината, която кара топлият въздух да се качва стремглаво нагоре и да оформя смерчове и торнада.



Макар тази година у нас смерчовете да изобилстват, Минчо Празников призова те да не се свързват с глобалното затопляне, тъй като няма нищо общо.
Синоптикът категорично отрече прогнозата на свои колеги, че София и Разград са най-уязвими на смерчове.

За множеството дъждове през изминалия месец май, Празников не отрече, че наистина са аномалия. Тази година дъждът през май бе истинско природно бедствие, което засегна цяла Европа.
Макар голяма част от хората да не свалиха ботушите си през май, синоптикът припомни, че за сметка на това февруари е бил необичайно топъл. Март и април обаче направо си бяха студени месеци, а за да е пълен разкошът, бяха и доста валежни.

Основната беда се крие в това, че при поройни дъждове, каквито се изляха над страната и Европа, температурите падат рязко заради факта, че при валеж водата започва да се изпарява и понижава температурата.

Макар за момента юни също да не отстъпва по дъждове, Минчо Празников е категоричен, че лято ще има и то както подобава.
Очаква се от тук нататък температурите да започнат да се покачват и не след дълго ще започнем да търсим прохладата.

Синоптикът не разполага с документите на базата, на които би могъл да направи безпогрешна прогноза, но предвид половинвековния му опит твърди, че валежите ще започнат да спират и температурите бързо ще се покачат до 35-40 градуса.
Юли и август се очертават като сухи месеци.

Не е изключено палещите жеги да продължат само два-три дни и после отново да захладнее и пак ще се нагорещи и така до края на летния сезон.
Синоптикът планира да отдъхват в Трявна през летния сезон, където имат стара къща. Той е влюбен в чистия въздух и спокойствието на това място и споделя, че множеството курортисти не му пречат.

Макар да е известен фактът, че Празников е заклет плувец, той е категоричен, че със съпругата му им е минало времето, в което да ходят на море. Продължава да плува и до днес, но вече само в басейн.

Като признат познавач на капризите на времето синоптикът признава, че любимият му сезон е есента, която е обагрена в различни цветове. Обожава листопада. Пролетта също е сред харесваните от него сезони, тъй като е признак на ново начало.

Не може да каже, че лятото е сред любимите му сезони, тъй като е доста горещо. Не крие, че не само, че не е почитател на климатиците, а ги ненавижда, защото са истинска люпилня на болести. Синоптикът е категоричен, че не може навън да е 40 градуса, а в стаята ти 22-23 градуса.

Въпреки това признава, че и лятото си има своите предимства. Той съветва всички да не пропиляват този сезон. В България той наистина е прекрасен, а и има какво да се види из страната.
В заключение Минчо Празников посочва, че ще е грехота, ако не се насладим до край на красивите природни дадености в съчетание с невероятния климат на страната, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.