Велик празник е 24 юни! ЧИД! Народните традиции са за здраве

0
950

Не случайно 24 юни е велик празник!

празник
Денят 24 юни е велик християнски и лечителски празник

Събитията от този ден променят хода на християнството. Красиви и слънчеви имена празнуват своя имен ден. Спазвате и народните традиции

Много хора се досещат, че на 24 юни празнуваме Еньовден като празник на билките. Много преди денят да бъде свързан с природата и здравето, което ни дава, се ражда велика християнска личност.

Рождеството на Свети Йоан Кръстител и Предтеча на  24 юни е преход към предстоящото раждане на Сина Божий.  

Дълги години Светите праведни Елисавета и Захария нямали свои деца.



Свети Захария бил свещеник в храма. Той е същият човек, който посрещнал 3-годишната Мариам (Дева Мария) на стълбите пред храма на Въведение Богородично (21 ноември).

Той  се грижил за нея, защото тя била обещана да служи на Всевишния. Това станало още преди да бъде зачената от нейните родители Света Анна и Свети Йоаким.

Честит Имен Ден!
Рождество на Свети Йоан Предтеча – бебето е в люлката, а на леглото е родилката Света Елисавета. Честит Имен Ден!

Света Анна и Света Елисавета били роднини. И двете жени изживели срама от това, че нямат деца.

Дълго години се молели на Всевишния.

Накрая Господ изпратил Свети арх. Гавраил да занесе чаканата вест на праведния Свети Захария. Вестта гласи,  че със Света  Елисавета ще станат родители на син, когото ще кръстят Йоан.

Той ще бъде осенен от Светия Дух още в утробата на своята майка и ще се прочуе, защото ще успее да обърне към правия Господ много от народа Израилев.

Ще вразумява неразумните и ще пророкува.

Понеже праведният Свети Захария отказал да повярва на ангелските думи, Свети арх. Гавраил му казал, че ще си загуби гласа,  докато пророчеството не се сбъдне.

Всичко, което Ангелът Господен – Св. арх. Гавраил казал, така и станало.

Няколко месеца, след като Света Елисавета забременяла, чудото се случило на Дева Мария.

И на нея Свети арх. Гавраил се явил, за да й каже, че чрез Светия Дух ще зачене Син, който ще бъде Цар над Царете (Благовещение – 25 март).

Честит Имен Ден!
Който мине през такъв голям венец от билки, ще бъде здрав през цялата година Сн: ФБ

Когато бременната Дева Мария отишла на гости на бременната Света Елисавета, тя поздравила домакините. Бебето Йоан в утробата на Света Елисавета започнало да рита по-силно, след като чуло и разпознало гласа на Божията майка.

Свети Йоан е роден 6 месеца по-рано от Иисус  Христос. Но те двамата не са се познавали по-рано.

За първи път се срещат на река Йордан, когато Свети Йоан кръщавал вярващите с вода и молитва.

Когато Иисус Христос влязъл във водите на реката, от Небето долетял бял гълъб и кацнал на неговото рамо.

От Висините се разнесъл глас, който казал, че това е Синът Божий.

Тогава за първи Свети Йоан Предтеча разбрал, че това е Онзи, за когото толкова години разказвал, че ще се появи, за да повече света в нова посока.

Заради пророчествата Свети Йоан е назоваван Предтеча и е единственият Новозаветен пророк.

Затова, че е кръстил Сина Божий е определен като Кръстител.

Това става на 6 януари (Богоявление, Йордановден). Кръщелникът Иисус Христос е на 30 години, Свети Йоан също е на тази възраст.

Специална почит към кръстника Свети Йоан Предтеча отдаваме на Ивановден (7 януари).

Детството и целият живот на Свети Йоан Предтеча не били радостни.

Ирод предприел преследване и заповядал да бъдат избити всички младенци, защото се страхувал от древното пророчество.  Царят над Царете ще се роди и ще царува, а той може да загуби своя трон. Войниците на Ирод избивали всички новородени момченца. Малкият Йоан също бил заплашен от екзекуция.

Света Елисавета избягала в пустинята и там се скрила в една пещера. Наскоро починала, защото била доста възрастна.

Православната църква почита Света Елисавета и Свети Захария  на 5 септември.

Бебето Йоан останало сираче. То пораснало и станало младеж без да познава своите майка и татко.  Свети Йоан живеел в пустинята. Бил закрилян от Ангелите и от Светия Дух до момента, в който пораснал достатъчно, за да изпълни мисията на своя земен живот.

Освен, че пророкувал и кръщавал, Свети Йоан Предтеча бил безпощаден към човешките слабости.

Той остро критикувал греховете и греховното поведение. Така си навлякъл гнева на жената на императора, която поискала главата му на поднос. Мъченически завършили земните дни на праведника Свети Йоан Предтеча.

На 24 юни имен ден празнуват Йоан, Йоана, Йоанна, Ивет, Иван, Ивана, Иванка; Еньо, Енчо, Енчо,  Яне, Яни, Яна, Янка, Янко; Яница, Янина, Янета, Янита, Янис, Янимира, Янимир; Янислав, Янислава, Янизара, Янизар, Калоян, Даян, Даяна.

Еньовден е празник на всички знахари и билкари.

Хората с имена на билки също имат имен ден, макар че те празнуват своя имен ден и на Цветница. Божур, Божура, Бреза, Върба, Детелина, Детелин, Диляна, Дилян; Дафина, Дафин, Жасмина, Жасмин, Иглика, Невена, Невен, Роза и други.

Първата народна традиция на Еньовден, която можете да изпълните е рано сутринта преди работа или преди разходка да се намокрите за здраве с роса.

Всеки от вас вероятно минава близо до парк или друга тревна площ, чиято трева е покрита с роса.

Намокрете си ръцете с роса, а след това намокрете си главата, очите и лицето, за да бъдете здрави през цялата година.

Ако можете, нагазете боси в росната трева за здраве.

Ако не сте на работа на 24 юни, можете да излезете на разходка сред природата и да си наберете някакви билки, които да изсушите. На Еньовден те са по-лековити от останалите дни.

На 24 юни денят и нощта са равни. След Еньовден денят започва бавно да намалява, а старите хора казвали, че Слънцето отива за сняг.

Преди Слънцето да тръгне към зимата, то се оглеждало във водата на водоемите и затова хората вярват, че тяхната вода става лековита.

Разходете се до някоя река или поточе ако не сте на морето, за да се измиете с водата, в която Слънцето се е къпало, за да бъдете здрави.

На Еньовден си спомняме за големия билкар и народен лечител Петър Димков и неговият внук, който продължава традицията на своя именит дядо.

За здраве се плете венец от 77 и половина билки, под който минават млади и стари, за да не ги лови болест през годината.

Такива венци плетат и експонират  в Габрово в РЕМО „Етър“ и на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Хората минават през тях за здраве през цялата година.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.