На 25 юли честваме велик празник: Честит Имен Ден!

0
2048

Денят 25 юли е изключително важен

На този ден преди почти два века в  Царството Небесно се преселила втората по значимост жена в християнството. Честит велик празник! Честит Имен Ден!

Света Анна и малката Мария – чудотворна икона от Атон

Света Анна – майката на Пресвета Богородица и баба на  Иисус Христос напуска земния живот, след като изпълнила своята мисия.

Тя остава в историята на християнството като пример за безкрайно търпение, смирение, дълбока и непоколебима вяра във Всевишния.

Нейният живот бил изпълнен с огромна мъка. Дълги години Света Анна и нейният съпруг Свети Йоаким нямали деца.В онези години нямало практика да бъдат осиновявани деца, както днес, защото техните родители не ги изоставяли.

А и жените посвещавали своя живот на семейството, дома и децата. Не както днес на работа и на кариера. Затова дните на Света Анна били изпълнени с огромна мъка.

Въпреки това, двамата със Свети Йоаким продължавали да се обичат и не се разделили. Тяхната любов била безгранична. Те не преставали ежедневно да се молят.

Света Анна
Успение на Света Анна – тя заспала вечния си земен сън, за да продължи да живее в Царството Небесно

Накрая се принудили да дадат обет, че ако им се роди дете, те ще го насочат да служи на Всевишния. Може би са се надявали на син, който да стане свещеник в храма.

В крайна сметка молбите им били чути. Свети арх. Гавраил бил изпратен от Господ да им занесе чудесната новина.

Първо се явил на Свети Йоаким. След това отишъл при Света Анна. Този ден празнуваме като зачатие на Света Анна – 9 декември. Света Анна ражда Дева Мария на 8 септември.

За да изпълнят дадения пред Бога обет, Света Анна и Свети Йоаким завели 3-годишната Мария в храма.

Там те я оставили на грижите на Свети Захария. След години той ще стане баща на Свети Йоан Кръстител. Този ден е 21 ноември – Въведение Богородично.

Малко след това Свети Йоаким починал, защото бил възрастен. Не след дълго и Света Анна го последвала в Рая. Това се случило на 25 юли в Йерусалим. Света Анна била на 79 години.

Света Анна
Чудотворни мощи на Свети Йоаким и Света Анна – ако имате нужда от помощ, помолете им се

Минали години. Свети мощи  на Света Анна били открити и поставени в храм.

Храмът бил специално построен в чест на Света Анна. Изминали още 100 години. Император Юстиниян Втори реновирал храма с чудотворните мощи.

Това се случило, след като Света Анна се явила в съня на бременната съпруга на императора.

Светите чудотворни мощи на Света Анна  и нейното покривало били пренесени Константинопол (Цариград – Истанбул).

Там те  извършили много чудеса за здраве, зачеване на деца, разрешаване на други сложни житейски проблеми.

Имен ден на 25 юли празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Анита, Анина, Анани; Анелия, Анета, Аника, Аница; Анчо, Анко, Яна, Янка, Янула, Янина, Янита; Блага, Благо, Добри, Добрина.

Имената, производни на Анна имат имен ден и на 9 декември – Зачатие на Света Анна.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.