“Окото на Сахара” – една неразгадана мистерия

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

През 1965 година астронавтите Едуард Уайт и Джеймс Макдивит случайно забелязват необичайно образувание в самото сърце на пустинята Сахара, докато се наслаждават на красивите природни гледки на Земята от борда на космическия кораб “Джемини 4”

Става въпрос за т.нар. “Структура Ришат”, по-известна с името “Окото на Сахара”, разположена на територията на държавата Мавритания (недалеч от град Уадан) и представляваща геоложко образувание от поредни концентрични кръгове с диаметър 50 км, което може да бъде видяно само от въздуха. Необикновените кръгове са разположени на надморска височина от около 450 м и са изградени от варовик и кварцити.

сахара

През 1965 година астронавтите Едуард Уайт и Джеймс Макдивит случайно забелязват необичайно образувание в самото сърце на пустинята Сахара, докато се наслаждават на красивите природни гледки на Земята от космическия кораб “Джемини 4”

Първоначално се предполага, че “Окото на Сахара” е образувано в резултат на удар на метеорит, но впоследствие тази хипотеза е категорично отхвърлена, тъй като липсват следи, свидетелстващи за подобен сблъсък – кратер и разтопени скали. По-късно се издига хипотезата, че е създадено от непрестанното въздействие на природните стихии, а една от най-популярните хипотези предполага, че това е кратер на отдавна угаснал вулкан, видоизменен от ерозията. Към момента обаче все още няма еднозначен отговор, обясняващ произхода на една от най-необикновените загадки, скрита от света в сърцето на Сахара.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар