Змийско светилище у нас – второ Стоунхендж! (Изсечено 8 хилядолетия преди Хр.)

0
549

Змийско светилище у нас е изсечено 8 хилядолетия преди Христа

Змийското светилище по нашите земи е сравнимо с това на Стоунхендж във Великобритания. Това твърди световно известният български археолог проф. Ана Радунчева. Според учения той е ценност, сравнима от световна и европейска величина. Древните светилища обаче не са дело на природните стихии, а на човешка ръка. Според нея те са изсечени в скалите от високоразвита цивилизация. Змийското светилище се намира на чукарите над село Сърница, Хасковска област.

„Скалите над село Сърница не са природен феномен, а дело на човешка ръка. Змийското светилище е предпазен пояс срещу непросветените. Обществото на тази цивилизация е било дуолно. Имало е светска власт, но истинските управници са били жреците”, твърди проф. Радунчева.

Змийското светилище над Сърница
Змийското светилище над Сърница

Според специалистката по праистория „змийският град” над село Сърница е част от цял комплекс. Мрежата съдържа над двеста и петдесет подобни конгломерати, които се намират из Родопа планина. В скалните масиви се наблюдават изсечени змийски глави, човешки профили, сложни фигури, стълби, ниши.

Археоложката дава като доказателство още няколко аналогови фигури, изсечени в различни краища на света. Такива артефакти се намират в Антиохия в Мала Азия. На това място също са били открити змийски фигури. Сред изображенията се откроява женска фигура с глава на змия, както и огромно люспесто влечуго, което е седнало на трон. Специалистката посочва още подобни светилища, намерени в Италия, Испания и изобщо пръснати по цялото Средиземноморие.



Според професорката високоразвита цивилизация, живяла в осмото хилядолетие на Христа, е изсякла въпросните змийски фигури по нашите земи. Освен това са направени и стъпала, по които жреците са стигали до скалните комплекси. Това са показали първите проучвания на терена, който прилича на английския Стоунхендж.

Вероятно цивилизацията е мигрирала на юг, като е изчезнала от региона ни около 4 000 години преди Христа. След което местата са били използвани от траките, които също са извършвали магически ритуали на тях. Познатият като „змийски град” ще бъде по-подробно изследван през есента, каза още проф. Ана Радунчева. Мястото е недостъпно, затова през лятото може да се види единствено от въздуха, поясни още археоложката.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.