Всичко, което трябва да знаете за застраховката „Гражданска отговорност“

0
312

Според една тревожна статистика голям процент от българските шофьори не знаят какво точно представлява задължителната за всеки собственик на моторно превозно средство в Република България застраховка „Гражданска отговорност“. За това в тази статия ще ви запознаем накратко и на общодостъпен език с всичко най-важно, с което трябва да бъдете запознати.

Какво е застраховка „Гражданска отговорност“

Представете си следната ситуация. Случва се ПТП, в което участват шофьорът Бойко и шофьорът Сергей. Шофьорът Бойко блъска отзад шофьора Сергей и по този начин уврежда него и неговия автомобил. Шофьорът Бойко обаче има сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и тя покрива  всички имуществени и неимуществени вреди, които той е нанесъл върху шофьора Сергей и неговата собственост. Тази застраховка обаче не покрива уврежданията върху автомобила на шофьора Бойко и шофьорът Бойко трябва да извади парите за поправка от собствения си джоб.

Гражданска отговорност
Гражданска отговорност

Или с други думи, това е застраховка, която покрива отговорността на застрахования за причинените от него вреди на трети лица, които участват в движението – тук влизат и велосипедисти, пешеходци, каруцари и т.н.

Кои са застрахованите лица

Нека си представим още една ситуация. Шофьорът Бойко е дал на приятеля си шофьорът Яне своя автомобил за временно ползване. Шофьорът Яне обаче по невнимание или не се сблъсква челно с шофьора Волен. Тогава застраховката на шофьора Бойко покрива всички причинени вреди от шофьора Яне върху шофьора Волен – имуществени и неимуществени.

Тоест, застраховката „Гражданска отговорност“ е валидна дори и друг човек да кара застрахования автомобил. А при смяна на неговата собственост, тя се прехвърля директно върху новия притежател и не е нужно той да сключва нов договор.



На кои лица трябва да се плати обезщетение

Да вземем следната ситуация. До шофьора Бойко се вози приятеля му – пътникът Цветан, и когато се случва катастрофа, пътникът Цветан е ранен. Тогава застраховката на шофьора Бойко трябва да заплати определена сума като обезщетение на пътника Цветан.

Или казано иначе – застраховката се изплаща на всички засегнати лица без застрахованото.

Какво НЕ покрива застраховката

Представете си, че шофьорът Бойко си е купил нов плазмен телевизор, но докато го кара към вкъщи причинява ПТП, при което телевизорът се чупи. Застраховката на шофьора Бойко не покрива тази вреда.

Тоест, в застраховката не се включват вреди, нанесени на предмети, бижута, пари и багаж, които са се намирали в автомобила и са били увредени при настъпване на ПТП.

Лимит на отговорност

Застраховката „Гражданска отговорност“ може да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от застрахования върху трети лица, които са на стойност до 2 000 000 лв. при едностранно пострадало лице, и до 10 000 000 лв. при повече пострадали лица.

Под имуществени вреди се разбира всички щети, които са нанесени върху автомобила и върху всякакво друго движимо и недвижимо имущество на пострадалото лице. За неимуществени вреди се считат онези щети, които са нанесени от застрахования върху физическото и психическото здраве на увреденото лице.

Валидност на застраховката

Една календарна година.

Цена

Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ е различна при всяко застрахователно дружество. Актуалните цени можете да сравните чрез нашият онлайн „Калкулатор Гражданска отговорност“, което веднага ще изведе и съпостави различните предложения, които дружествата могат да предложат за вашия индивидуален случай.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.