Чешма на надеждата дарява здраве! (Водата изпълнява щури желания)

1
921

Чешма дава надежда и сбъдва желания

Има такава вълшебна чешма. Тя изпълнява желания, лекува и дарява надежда. Намира се високо в планината, там където е погребан Свети Иван Рилски. Около нея е пълно с листчета, на които хората са написали желанията си.

Светецът изпълнява всичко, но без материалните неща.
Най-интересното е, че над чешмата има цитат от Библията. „Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори”, пише над течащата вода.

Вярващите твърдят, че същото проповядвал и светията. Той съветвал миряните, да дават, за да получат. Затова много от посетителите оставят монета в коритото на чешмата.

Тази чешма изпълнява желания
Тази чешма изпълнява желания

„Само по този начин молитвите и желанията ще стигнат до Свети Иван Рилски и той ще изпълни желанията ми”, разказват те.



Иван Рилски е живял в пещера над Рилския манастир в красивата планина Рила. До там се изкачваш по тясна каменна пътечка през красива широколистна гора. Първо се стига до малка църква. Това е гробницата на светеца.

Саркофагът, в който са лежали мощите му, са все още вътре. Точно зад църквата е отвора на пещерата. Към нея се изкачваш по малки стълбички, сякаш природата ти ги е направил специално за теб.След това следва зала, в която не е абсолютна тъмница, защото там непрекъснато има запалени свещи.

Там е спал Иван Рилски. Светецът е живял тук седем години. Хранил се е с корени и плодове от природата.Има малък процеп между скалите, през които трябва да минеш. Според вярванията през него минават само тези, които са праведни.

Привидно изглежда тесен, но след като се приближиш, нещата не са точно такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Свети Иван Рилски решава да отиде да живее високо в планината, далеч от хората и злобата.Прекарал е седем години в изгнание, близо до Бог. Но го откриват местните овчари. От дупката на пещера се върви още малко нагоре и се стига до чешмата с чудотворната вода.

Според легендата полусляп овчар открил изгнаника в планината. Той не виждал с едното око. Светецът го попитал какво иска най-много на този свят и той му казал, че иска да вижда. Тогава той му казал, че горе има една чешма и да отиде да се измие на нея. Той го послушал, намерил я и се измил, и след една седмица прогледнал. Оттогава тази чешма лекува, дарява здраве и изпълнява желания.

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.