Край на новините на турски език по БНТ1

1
405

Информацията, че новините на турски език няма да бъдат предавани повече по БНТ1 научихме от Найден Зеленогорски – депутат от Реформаторския блок

Новините на турски език ще се излъчват по БНТ2 като по този начин няма да бъдат накърнени правата на гражданите, които не знаят български език, а и стабилността на правителството на премира Борисов ще бъде запазена, писаха в БЛИЦ.

Според много българи, тази крачка е добро начало, защото няма друга уважаваща себе си държава да позволи да се четат новини в държавна медия на различен от официалния на страната език.

novinite
Местят новините на турски език от БНТ1 в БНТ2

А в редица Западноевропейски страни притокът от емигранти може и да надвишава местното население като Великобритания, Франция, Испания, Гърция,  Холандия и Белгия.

Как се стигна до тази промяна?



На 14 ноември т.г. гост в предаването по Нова ТВ при Ани Цолова и при Виктор Николаев беше  Искрен Веселинов – народен представител от Патриотичен фронт –  ВМРО и НФСБ.

Той категорично заяви, че по Националната телевизия повече не трябва да се предават новини на турски език, без значение, че времето за излъчване на новините на турски език не е в праймтайма на емисиите и предаванията.

Причината е, че точно националните медии трябва да имат обединяващ характер, а не да разделят хората. Българският език е официален в Република България и на него трябва да говорят всички граждани, на които в личните документи пише, че са български граждани.  Без значение какъв е техният етнически произход и дали те имат свой език или наречие, на което могат да контактуват по между си като турски език, ромски, арменски, иврит и други.

От друга страна в Конституцията и в Закона за радио и телевизия пише, че Националната телевизия е длъжна да налага и да утвърждава българския книжовен език.

Действията на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок са дали плод и сега новините на турски език ще бъдат преместени от БНТ1 в БНТ2.

Голям принос имат и протестните действия на много българи в големите градове през последните години.

 

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.