Не забравяйте да спазите народните традиции на Никулден за просперитет и берекет

0
656

Един от най-обичаните светци в църковния календар е Свети Николай Чудотворец, заради многото именници на Никулден и прекрасните народни традиции, които се спазват само през този ден

Свети Николай Чудотворец е роден в Мала Азия.

Днес неговите мощи се намират в град Бари, пренесени още през 1087 г. Те са положени в базилика, която е изградена специално в чест на светеца.

Мощите на Свети Николай са чудотворни и мироточиви.

Много чудеса са се случили на хора, които са отишли при тях и са им се помолили. Всяка година на 9 май от мощите потича миро, което също е чудотворно. То се събира в специални стъкленици и се раздава на вярващите.



nikolai-sv
Чудотворна икона на Свети Николай

Свети Николай се проявил като чудотворец още преживе, когато пътувал с кораб. По време на буря се отворила дупка на трюма и Свети Николай успял да я запуши само с един шаран. По този начин корабът не потънал, а целият екипаж останал невредим.

Друго чудо, което сторил, било да спаси трите дъщери на разорен богаташ. Той бил готов да жертва своите дъщери, защото останал без средства.

В продължение на 3 нощи Свети Николай оставял на прозореца по 1 кесия, пълна със злато. Бащата използвал тези средства като зестра за своите дъщери и така съумял да ги омъжи за подходящи съпрузи.

От древността битува традицията в католическия свят на Никулден да се подаряват дребни подаръци с вярването, че Сейнт Николаус ги е оставил в чорапите на камината или в Холандия в дървеното сабо.

От 1 декември в Германия и други католически страни децата отварят своя адвент каленедер, в който има дребни шоколадови изкушения или други подаръци.

Такива календари продават и у нас.

Имен ден на Никулден празнуват Никола, Николай, Ники, Николина, Нина, Нинка, Ница, Никита, Нико, Никол, Никола, Николета, Нейчо, Кольо, Колчо, Колю, Куна, Кунка.

У нас на Никулден се спазват 2 основни традиции.

nikolay-sv
Свети Николай Чудотворец помага на всеки, който му се помоли

Първата е свързана с приготвянето на шаран. По време на пости е позволено да се яде шаран, за да бъде почетен Свети Николай Чудотворец като покровител на целия морски и речен свят, на рибарите, моряците и всички пътешественици.

На Никулден моряците правят курбан в чест на Свети Никола и прекратяват активния риболов.

Ако вие не можете да си купите шаран, понеже не  е във финансовите ви възможности, купете друг вид речна риба – толстолоб, каракуда или друга.

nikolai-manna
В такива съдове събират чудотворната манна от мощите на Свети Николай

Дори и да нямата възможност да приготвяте цяла риба, една консерва ди си купите, пак ще уважите големия светец на Никулден.

Но няма да спазите втората традиция. За предпочитане е да купите речна риба, защото тя има люспи. Най-големи са люспите на шарана, но не са много като количество. На толстолоба са дребни, но са много.

Люспите не се изхвърлят, а се отделят. На празничната трапеза на Никулден всеки от вашето семейство слага по 1 или повече люспи под своята чиния, за да имате средства и приходи през цялата година във вашия дом.

Тези люспи не се изхвърлят след Никулден, а се оставят за Коледа.

Всеки от вашите семейства си отделя по 1 или повече кости от рибата на Никулден и я запазва поне до Коледа. След това костите и люспите се изхвърлят в течаща вода – река или се изгарят в печката. Не се хвърлят в боклука.

На 6 декември и на празника Никулден професионален празник празнуват банкерите и търговците.

На Никулден си спомняме за уста Колю Фичето – най-големият самоук майстор първостроител, издигнал уникални и неповторими църкви, манастири, училища, мостове.

За покойния вече режисьор Нейчо Попов – съпруг на голямата Стоянка Мутафова, за обичания актьор Никола Анастасов,  за водещата Николета Лозанова.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.