Лек трус бе усетен в България тази нощ

0
375

Земетръсната активност в България отново се активира, след като трус беше отчетен тази нощ, научихме от бюлетина на Българската академия на науката

Според сеизмолозите към БАН, земетресението е било усетено тази нощ в столицата на България. Слабият трус е бил с мощност от 2,5 по Рихтер.

Снощи лек трус бе усетен в столицата ни София. Според службите ни по Сеизмология към Българската академия на науките, земетресението е било с мощност между 2 и 2,5-та степен по скалата на Рихтер и е било регистрирано в 20:48 часа, разкри Информационна агенция „Фокус“, цитирана от Вести.

seizmograf
Лек трус бе усетен в София тази нощ

Според Националният институт по геодезия, геофизика и география към БАН, огнището на слабият трус е действало в региона на Горна Баня, а дълбочината му е отчетена до 10 км. Учените не предполагат наличието на вторични или последващи земетресения.

Разлюляването на земните пластове е било достатъчно слабо, но все пак е било усетено, особено по по-високите етажи на жилищни сгради в региона. Експерти от НИГГГ към БАН смятат, че снощи столицата ни е разтресена от микроземетресение.



Според ръководителят на отдел „Сеизмология“, проф. Емил Ботев, този трус е бил очакван, тъй като е от Витошкия разлом, който е изключително активен по принцип, но през последните шест месеца не е било регистрирано никакво действие от него.

Специалистът коментира още, че земетресения, чиято мощност е под магнитуд 3 по Рихтер са толкова слаби, че не биха могли да нанесат материални щети или при тях да се наранят хора.

Те, по-скоро, оказват въздействие върху психиката на населението, особено след като само преди две години станахме свидетели на трус с мощност 5,8 по Рихтер, който преобърна живота на много перничани.

Проф. Ботев допълни още, че земетресението от снощи е било отчетено в западната част от Софийската котловина. Там, както и в Лозен планина са регистрирани няколко пункта, в които се натрупва напрежение и през различен период от време то се освобождава под формата на трус.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.