На 6 октомври: Честит Имен Ден, чудесни именници!

0
787

Денят 6 октомври е изключително важен. Почитаме един от най-значимите християни, приближени до Иисус Христос. Честит Имен Ден!

Свети апостол Тома, наричан още Тома Неверни, е роден в Галилея.

имен ден
6 октомври е изключително важен ден

Личността на Свети апостол Тома е свързана с няколко важни моменти от житието на Иисус Христос и Пресвета Богородица.

1 – Свети апостол Тома последвал Иисус, след като станал свидетел на чудесата, които той вършил.

2 – По време на Тайната вечеря Свети апостол Тома попитал Иисус Христос как да разберат правилния път на техния живот в бъдеще. Тогава Иисус Христос казал „Аз съм пътят, истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“3 – Свети апостол Тома е последният от неговите ученици, който видял възкръсналия Христос.

Но той е единственият дръзнал да провери дали Иисус е жив, затова бръкнал с пръст в раната, направена от копието на римски войник. Тогава Иисус казва друга историческа мъдрост, че блажени са онези, които не са видели, и са повярвали!

Затова е наречен Тома Неверни.

имен ден
След Възкресение – Свети апостол Тома бърка с пръст в раната, за да се убеди, че Иисус Христос е жив

4 – След Възнесение Христово, Светият Дух осенява всички Христови ученици.

Свети апостол Тома започва да проповядва словото Божие в Партия, Индия и Мидия. Тръгвайки на път към Индия, Свети апостол Тома срещнал мъж на име Аван. Двамата се сприятелили. Били поканени като гости на една езическа сватба.

През цялото време Свети апостол Тома не хапнал нищо. Но една еврейка, която забавлявала гостите като им свирела на флейта, поздравила Свети апостол Тома, пеейки словата: „Един е Богът на юдеите, Който сътвори Небето и Земята!“ Зарадван от чутите думи, Свети апостол Тома извършил няколко чудеса. Тогава царят помолил Светия човек да благослови младоженците.

Той отишъл в спалнята, помолил се на Бога, а Господ се явил при новобрачните и им обяснил как трябва да водят целомъдрен начин на живот.

Наскоро и двамата приели Свето Кръщение лично от Свети апостол Тома.

имен ден
Чудотворните мощи на Свети апостол Тома

Християнските им имена били Пелагия и Дионисий. Пелагия станала мъченица, а Дионисий продължил да служи на Бога и да разпространява словото Божие. В Индия Свети апостол Тома започнал да проповядва Словото Божие като обещавал, че ще построи приказен дворец.

Владетелят дал пари, а Свети апостол Тома ги раздал на бедните. Царят се ядосал и го затворил в тъмницата. Тогава братът на царя заболял и Свети апостол Тома го излекувал. Оздравелият брат разказал на царя как Господ му изпратил чудно видение – небесното жилище, което Свети апостол Тома ще построи за владетеля.

Като чул тези думи, царят заповядал да пуснат от тъмницата затворника. Двамата братя паднали в краката на Свети апостол Тома и поискали да изучат Божиите закони. И двамата приели Свето Кръщение и започнали да водят благочестив начин на живот.

5 – Когато Пресвета Богородица заспала вечния си сън, Свети апостол Тома не успял да се върне и да се прости с нея.

Три дни по-късно Светите апостоли го завели в пещерата, в която поставили мъртвото й тяло, поне да я види за последно. Когато отместили огромния камък и влезли в пещерата, тя била празна както станало с Иисус Христос на Възкресение.

По време на обяда Божията майка се явила над Светите апостоли и им казала, че ще бъде с тях до края на земните им дни, за да им помага, докато изпълняват нелеката мисия в името на Христос и на Всевишния.

6 – След Успение Богородично Светите апостоли отново се пръснали по света, за да проповядват и да вършат чудеса.

Свети апостол Тома успял да покръсти много езичници и да им даде Свето Кръщение.

Една от новите християнки била племенницата на царица Мигдония. Племенницата разказала на своята леля за Свети апостол Тома и тя решила да чуе лично проповедта. Преоблякла се като бедна жена и се смесила с тълпата. Когато чула проповедта, толкова била впечатлена, че също приела Свето Кръщение.

Започнала да живее според християнските норми и царят забелязал промяната. Повикал царица Терцияна, сестра на царица Мигдония. Накарал я да върне сестра си обратно към езическите обичаи. Но вместо да успее, самата Терцияна също станала християнка. Синът на царя Азан също станал християнин, както и голяма част от народа.

Бесен, царят наредил да доведат Свети апостол Тома. Осъдил го на нечовешки мъчения, но след всяко от тях, Господ възвръщал здравето на светия мъж. Царят не се впечатлил от Небесното изцерение на Свети апостол Тома, а започнал да се гневи още по-силно.

Заповядал да го екзекутират. Преди да приеме мъченическата кончина, Свети апостол Тома благословил царския син Азан за дякон, а благородника Сифор за свещеник.

Спокоен пристъпил към палача. Свидетели на убийството на Свети апостол Тома станали много събрали се християни, които плачели. Новоизбраните духовници Сифор и Азан погребали своя учител по християнски обичай. Те продължили неговото дело, а двете царици Терцияна и Мигдония им оказвали огромна помощ. Понеже болният царски син Азан оздравял, владетелят също приел Свето Кръщение и станал християнин.

Имен ден на 6 октомври празнуват Тома, Томи, Томас, Томаса, Томислав, Томислава, Томика, Томир, Томира, Томан, Томана.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.