Честит Имен Ден на 14 октомври! Честит велик празник!

0
883

На 14 октомври почитаме велика светица. Закрилницата и на България, духовен покровител на няколко български градове.  Честит Имен Ден!

На 14 октомври през 11-ти век приключили земните дни в град Епиват на Света Петка, която днес почитаме като голяма светица.

имен ден
Румънски духовници се кланят на чудотворните мощи на Света Петка в град Яш

Света Параскева – Петка Търновска, Епиватска и Българска е родена в гр. Епиват.

Произхождала от заможно семейство. Била християнка и редовно ходела в храма.

Слушайки проповедите на духовниците, младата Петка все повече осъзнавала смисъла на християнския живот, подготовката за Царството Небесно и значението на Иисус Христос за всички хора.



Братът на Света Петка бил монах.

Когато родителите на Света Параскева – Петка починали, тя раздала своето наследство на бедните. Напуснала град Епиват и се озовала в пустинята.

Там водила монашески живот сред пясъците и затова я наричаме още преподобна. По този начин се обръщаме към всяка монахиня и монах, без значение, че не са канонизирани за светци.

В житието на Света Петка е записано, че дивите зверове не се страхували от нея, а и тя не изпитвала страх от тях.

Успяла да посети светите земи на Йерусалим.

Минали години, прекарани в самота в пустинята. Докато един ден преподобната Петка се молела, тогава й се явил Ангел Господен. Свети арх. Гавриил, който носи вести от Небесата за живите хора.

имен ден
В деня на Света Петка – Честит Имен Ден!

Заръчал на преподобната, че скоро ще трябва да напусне пустинята и да се върне обратно в Епиват, защото и краят на земните й дни наближава.

Света Петка смирено послушала заръката на Ангела Господен и поела на път обратно към дома.

Когато се прибрала в Епиват след толкова години, не могла да познае родния си град. Той бил променен, построени били много нови сгради.

Никой не познавал Света Петка, защото нейните познати вече не били сред живите. Тя намерила подслон в храма, където след около 2 години предала Богу дух.

Погребали я скромно и забравили за нея.

Минали години. Вярващите християни погребали един моряк, чието тяло започнало да се разлага, близо до гроба на Света Петка.

В съня на вярващите се явила Света Петка, цялата сияеща в Небесна светлина, заобиколена от Христови войни.Заръчала на вярващите да изровят тялото й. Когато разкопали указаното място, там лежали нейните мощи непокътнати.

Сложили мощите в красив саркофаг и ги пренесли в храма „Свети Апостоли“.

Мощите на преподобната Параскева – Петка обиколили цяла България, докато накрая се озовали в град Яш в Румъния, където почиват и днес. Те вършат изключителни чудеса. Изгледайте и видеото по-долу.

След победа на цар Иван – Александър от Второто българско царство, той поискал като награда саркофага с мощите на Света Петка вместо други скъпоценни дарове.

За мощите на Света Петка била издигната специална църква на хълма Царевец в Тръновград.

Тръгнали мощите към Търновград. Там, където процесията спирала да нощува, после вярващите издигали храмове, които наричали на Света Петка.

Минали Балкана и се озовали в Габрово. Там също била построена малка църква, по-късно разрушена от турските завоеватели.

Но габровци започнали да почитат Света Петка като закрилница на града. След 1990 г. тази традиция отново е възродена.

Празникът 14 октомври е духовен празник на Габрово, а в чест на Света Петка вече 14 години там се провежда Международен фестивал на църковното изкуство.

Света Петка е духовен покровител и на Троян.

Похвално житие на Света Петка е написано от Свети патриарх Евтимий Търновски.

Когато България пада под турско робство, мощите на Света Петка са пренесени във Видин и в Белград, преди да се озоват в Румъния.

Света Петка е високо ценена светица в Гърция, Македония, Сърбия.

По внушение на Света Петка, писателката Лиляна Хабянович – Джурович написа романа „Петкана“, който се превърна в бест селър във всички държави от Балканския полуостров.

Частица от нейните мощи се намира в едноименния храм в с. Белчин, където се намира историческият  комплекс Цари Мали Град.

Имен ден празнуват Параскева, Парашкева, Параскев, Петка, Петкана, Петко, Петкан, Петкана, Пенка, Пенко, Паруш, Кева, Паша, Пашо.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.