Възкръсна църква на 15 века! (Мощи на трима светци в нея гонят тежки болести)

0
441

Църква на 15 века е възстановена

Църква у нас бе заличена за повече от един век. Древната църква се намира в Мелник и се нарича „Света Параскева/ Света Петка”. Света Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ. Легенди се разказват за чудотворните й мощи. Тя лекува сакати, слепи проглеждат, страдащи от тежки болести намират изцеление .

Църква на 15-и века възкръсна от руините
Църква на 15-и века възкръсна от руините

Счита се, че най-голяма е силата на светицата при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.Църквата в Мелник буквално е възкръснала от руините. Но една от най-старите църкви има дълга история.

В олтара на църквата, освен на мощите на Света Параскева, се пазят още мощите на Свети Климент Охридски и Свети Пантелеймон. Бизнесменът Живко Литов е в основата на възстановяване на храма. Помощ са му оказали също студенти археолози от Нов български университет, благодарни са мелничани.

Мястото е свято и на него те винаги са палели свещи и са молели милост за изцеление.Църквата „Света Параскева/Света Петка” е построена през VI век, била е разрушавана и възстановявана през XIII век, както и през XVIII- XIX век. Окончателно е рухнала през Кресненско-Крупнишкото земетресение през 1904 година.



Патронът на храма през първият й период не е известен, но през втория носи името на светицата Преподобна Параскева Българска. Управител на Мелник, когато е реконструирана църквата през 13-ти век, бил болярина Николай Литовой, а сегашният й възстановител носи същата фамилия, в което мелничани също виждат знак свише.

Преди Живко Литов да се заеме с възстановяване на църквата, руините й едва се виждали. Те били потънали в дълбок насип, заедно с минаващото оттам Сушицко дере. И е било превърнато в градско бунище още след 1913 г., което бизнесмена почистил сам.

На камбанарията на мелнишката църква е монтирал 7 камбани, произведени и донесени от Русия. Богозиданият град, така наричали Мелник в Средновековието. В малкият южен град някога е имало 70 храма, манастири и църква.

”Искам да възвърна славата на Мелник като стожер на православната вяра, за което няма да щадя сили и средства. Единствено Господ може да ни помогне, защото той страшно много ни обича. И затова трябва да му отдадем дължимото- да го обичаме, като така обичаме себе си и околните”, категоричен е бизнесмена.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.