Министър Москов въведе нови правила за дисциплиниране на БГ роми

0
241

Министърът на здравеопазването Москов от днес въведе нови мерки за работата на Спешна помощ в районите, в които живеят роми

След като много лекари и шофьори на линейки на Спешна помощ бяха нападнати от роми, когато пристигат в ромските махали, за да окажат животоспасяваща медицинска помощ на болни възрастни и деца, министър Москов запретна ръкави и първите мерки вече са факт.

За да бъде обезпечена сигурността на медицинския екип и на самата линейка, министър Москов разпореди лекарския екип да влиза в махалите с роми със знанието на ромските лидери по места, които са длъжни да осигурят безопасно пребиваване на екипа на Спешна помощ, а също така и с патрул на полицията.

moskov
Министър Москов превъзпитава БГ роми, ако искат да бъдат лекувани

Това са първите мерки. Ако те не подействат, лекарите имат право по закон и разпоредби на министерство на здравеопазването да направят отказ и да не отидат на опасен адрес, на който могат да получат физически и психически травми.

И макар ромите да тръбят, че това отново е дискриминация срещу тях, ще се наложи да се съобразяват с новите разпоредби ако искат да бъдат лекувани, в противен случай ще им се наложи да останат без грижи.



Връх взе последното нападение на лекар. Служителката на Спешна помощ била набита от двама млади роми гамени, които първо блъснали линейката, а след това нападнали и медицинското лице.

Днес в студиото на „Здравей България“ гостува медик от Варна. Жената обясни, че само за 3 седмици на поста министър на здравеопазването, д-р Москов е предприел сериозни действия за реформи в Спешната помощ.

Първото нещо, което е направил, е да се извини на всички служители от Спешната помощ, защото той е наясно при какви трудни условия работят.

Втората мярка е да им осигури сигурност и защита, докато са на адреси.

Следващите стъпки са да намери възможности да подобри тяхната материална база и по-добро заплащане, за да не се усеща дефицит от специалисти в Спешната помощ.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.