Министър Москов въведе нови правила за дисциплиниране на БГ роми

0
368

Министърът на здравеопазването Москов от днес въведе нови мерки за работата на Спешна помощ в районите, в които живеят роми

След като много лекари и шофьори на линейки на Спешна помощ бяха нападнати от роми, когато пристигат в ромските махали, за да окажат животоспасяваща медицинска помощ на болни възрастни и деца, министър Москов запретна ръкави и първите мерки вече са факт.

За да бъде обезпечена сигурността на медицинския екип и на самата линейка, министър Москов разпореди лекарския екип да влиза в махалите с роми със знанието на ромските лидери по места, които са длъжни да осигурят безопасно пребиваване на екипа на Спешна помощ, а също така и с патрул на полицията.

moskov
Министър Москов превъзпитава БГ роми, ако искат да бъдат лекувани

Това са първите мерки. Ако те не подействат, лекарите имат право по закон и разпоредби на министерство на здравеопазването да направят отказ и да не отидат на опасен адрес, на който могат да получат физически и психически травми.

И макар ромите да тръбят, че това отново е дискриминация срещу тях, ще се наложи да се съобразяват с новите разпоредби ако искат да бъдат лекувани, в противен случай ще им се наложи да останат без грижи.Връх взе последното нападение на лекар. Служителката на Спешна помощ била набита от двама млади роми гамени, които първо блъснали линейката, а след това нападнали и медицинското лице.

Днес в студиото на “Здравей България” гостува медик от Варна. Жената обясни, че само за 3 седмици на поста министър на здравеопазването, д-р Москов е предприел сериозни действия за реформи в Спешната помощ.

Първото нещо, което е направил, е да се извини на всички служители от Спешната помощ, защото той е наясно при какви трудни условия работят.

Втората мярка е да им осигури сигурност и защита, докато са на адреси.

Следващите стъпки са да намери възможности да подобри тяхната материална база и по-добро заплащане, за да не се усеща дефицит от специалисти в Спешната помощ.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.