Мощи на известен светец лекува лудост и безплодие (Ето къде се съхраняват)

0
772

Мощи на светец лекуват болни с опасни заболявания

Мощи на велик български светец лекува тежко болни. Това са светите частици от Свети Иван Рилски. Тези мощи се съхраняват в Чипровския манастир и вършат наистина чудеса.

Мощи на светец се съхраняват в Чипровския манастир
Мощи на светец се съхраняват в Чипровския манастир

Светата обител е издигната по времето, когато светеца е основал Рилския манастир. Това е станало малко в началото на 10-ти век.

В продължение на девет века е бил важно духовно и просветно средище, твърдина срещу нападенията на маджари и татари през 13-ти век, както и при нападенията на османлиите през 14-ти и 16-ти век. Чипровският манастир е бил разрушавани възстановяван шест пъти.

Разположен е в долината на Чипровска Огоста, на около пет километра от град Чипровци. До манастира се стига по отбивка на пътя между селата Белимел и Железна.



Чипровският манастир тогава е бил мъжки. След кончината на покровителя на българския народ, манастира край Чипровци приема името на духовника.

Светата обител е била опожарявана по време на избухване на Чипровското въстание през далечната 1688 година. Тленните останки на въстаниците се съхраняват в костницата на кулата на светата обител. След това е бил наново възстановен.

През лятото на 1878 година край манастирските порти сражения с турците водят четите на Филип Тотю и Панайот Хитов.

В манастира се пази ковчежето с мощите на светия мъж. То лекува хора с психични заболявания. Към светата обител се стичат миряни от различни краища на България, идват и чужденци, които търсят тук изцеление на болките и проблемите си.

Болният трябва да допре ръката си до ковчежето, а не до частта, която е в стъкло, съветват монасите от манастира „Свети Иван Рилски” в Чипровци. В един момент от кутията с тези мощи се излъчва топлина, която лекува болния и укрепва вярата в християнското учение.

„Тази топлина се усеща навсякъде в манастирите, където се съхраняват мощите на светците. Единствено чистата вяра помага на хората, както и на техните близки да се излекуват”, твърдят монасите от светата обител за тези мощи.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.