Еверест не е най-високия връх?! (Друг е властелинът на света)

0
506

Еверест вече не е най-високия връх в света

Еверест не е покров на света. Това твърдят учени. Според измервателните им уреди не Еверест държи първенството сред върховете, а връх Чимборасо в Еквадор. Той трябва да се смята за най-високата точка на земята.

Въпреки че неговата височина е 6 267 метра, а на Еверест- 8 848 м, учените обясняват защо той е най-високия връх.

Еверест не е най-високия връх в света
Еверест не е най-високия връх в света

Древният Чимборасо е изригнал за последно през I в. от н. е. И учените са категорични, че той е най-високия връх, защото земята не е равна навсякъде.

Нейният радиус на екватора е с 20 км по-голям от този на полюсите, а Чимборасо се намира по-близо до екватора.



Докато хималайската Джомолунгма може да е по-висок, ако се ориентираме по нивото на морето.

Но ако измерим височината на планините от центъра на земята, тогава вулканичния връх ще се окаже по-висок от „Богинята-майка на света”, както наричат тибетците Еверест.

Учените решили да върнат лидерството на Чимборасо като властелина на света. За целта те качили спътникова навигационна система на 5 февруари 2016 г. и измерили височината му.

Оказало се, че вулканичния връх е по-висок от „Високо в небесата”, както наричат непалците Еверест.

Кръстник на Еверест е британски топограф, който не запомнил местото му название и го нарекъл на името на Джордж Еверест, който бил начело на първия топографски екип, изследвал Хималаите.

Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей достигат за първи път Еверест през 1953 г. Оттогава много алпинисти си поставят тази цел. Христо Проданов от Карлово, който завинаги остана на своя връх Еверест го покорява по „Жестокия път”, най-трудния и най-дълъг.

Никой досега в света не е подобрил рекорда на българина- да го изкачи по този маршрут, без кислороден апарат.

Христо Проданов покорява заветния връх през април, всички останали изкачвания през пролетта започват през май.Еверест е известен с трудните условия за изкачване и дългите седмици на подготовка.

Много алпинисти са загубили живота си в стремежа си да го покорят. Затова специалистите предлагат да се обърне внимание на Чимборасо.

Подготовката и изкачването по вулканичния връх е по-проста и има желязна гаранция, че се покорява най-високия връх на Земята. Но Еверест си остава все пак една мистика, която необяснимо тегли смелчаците да го превземат.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.