Датите на Задушница през 2017 г.

0
389

Събота е отредена за починалите ни близки

В този материал ще ви разкрием датите, на които ще се отбележи Задушница през 2017 година.

В рамките на една календарна година отбелязваме Задущница три пъти – преди Месни заговезни, след Спасовден и преди Архангеловден.
Задушница винаги се отбелязва в събота, тъй като православната църква е приела, че това е денят на покойниците.

На този ден близките на починалите посещават гроба им, прекадяват го с тамян, преливат го с вино и след това раздават жито и храна за „Бог да прости”.
Освен по Задушница в много краища на страната помен за починалите се прави и около някои от големите празници в православния календар – Димитровден (Димитровска задушница), Петковден (Петковска задушница), Гергьовден, Тодоровден и др.

Задушница
Събота е отредена за починалите ни близки

В случай, че обичате да си подготвяте предварително нещата, ще ви е много по-лесно, ако знаете на кои дати ще се отбележи Задушница през 2017 година.
Задушница преди Великия пост, наречена още Голяма задушница се пада на 18 февруари.В събота срещу Петдесетница се отбелязва Черешова задушница. Догодина тя се пада на 3 юни.
Последната за годината – Архангелова задушница, която се отбелязва в съботата преди Архангеловден, се пада на 4 ноември 2017 година.

В тези дни всеки от нас споменава паметта на близките, които вече не са сред нас. Смята се, че на Архангелова задушница.
Смята се, че на този ден душите на починалите ни близки слизат на Земята, пише zajenata.bg.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.