Мистериозен древен таблет намериха археолозите (ВИДЕО)

0
57

Една находка на археолозите, която ще преобърне историята с краката нагоре – изкопаха древен таблет

От известно време археолозите правят проучвания в района на Босфора, където през 4 в. е имало значимо пристанище от епохата на Византия.

Намерени са цели 37 древни кораба, в които има зашеметяващи богатства – златни накити, ювелирни предмети, посуда, оръжие, кюлчета злато, много видове монети  и какво ли още не.

Днес това място се нарича  Йеникапъ. В миналото било известно като Пристанището на император Теодосий, научихме от http://hicomm.bg по материали на Discovery News.

таблет
Таблет от древността възкръсна в настоящето

Сред всичките тези невероятно интересни находки, археолозите попаднали на нещо необичайно и непознато до сега.Това е една дървена кутия с двойно дъно. Тя е оборудвана с различни допълнителни принадлежности и затова археолозите я нарекоха таблет.

Защото както днес един таблет е неголяма техника, но с неограничени интернет възможности, така и тази любопитна кутия крие своите мистерии.

В археологическият таблет има плочки от восък за писане. На някои от тях все още ясно личат древногръцките надписи. Тези плочки са наредени в пет малки чекмеджета, подредени едно върху друго.

Най-долу се намира чекмедже, в което има тежести, които били използвани за измерване съдържанието на метал в рудите, както и съдържанието на благородни метали в различните сплави.

За да бъде пренасян този мистериозен таблет, неговият изобретател направил по 4 дупки една над друга на всяко едно от тези малки чекмеджета. През дупките се поставят подходящи кожени ремъци и така се запазва кутията като едно цяло.

За да бъде използвана е необходимо ремъците да бъдат отвързани и нужното чекмедже извадено. През вековете в земята, кожените ремъци изгнили, но дървото и всичко останало е прекрасно запазено.

Според археолозите, новооткритият таблет е бил на капитана на кораба, който го използвал при нужда.

Откритието буди възхита, защото е прецизно изработено и неговият създател имал изключително добре развит усет как в едно такова малко пространство да събере толкова полезни принадлежности. Един истински древен таблет!

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.