Мистериозен древен таблет намериха археолозите (ВИДЕО)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Една находка на археолозите, която ще преобърне историята с краката нагоре – изкопаха древен таблет

От известно време археолозите правят проучвания в района на Босфора, където през 4 в. е имало значимо пристанище от епохата на Византия.

Намерени са цели 37 древни кораба, в които има зашеметяващи богатства – златни накити, ювелирни предмети, посуда, оръжие, кюлчета злато, много видове монети  и какво ли още не.

Днес това място се нарича  Йеникапъ. В миналото било известно като Пристанището на император Теодосий, научихме от http://hicomm.bg по материали на Discovery News.

таблет

Таблет от древността възкръсна в настоящето

Сред всичките тези невероятно интересни находки, археолозите попаднали на нещо необичайно и непознато до сега.Това е една дървена кутия с двойно дъно. Тя е оборудвана с различни допълнителни принадлежности и затова археолозите я нарекоха таблет.

Защото както днес един таблет е неголяма техника, но с неограничени интернет възможности, така и тази любопитна кутия крие своите мистерии.

В археологическият таблет има плочки от восък за писане. На някои от тях все още ясно личат древногръцките надписи. Тези плочки са наредени в пет малки чекмеджета, подредени едно върху друго.

Най-долу се намира чекмедже, в което има тежести, които били използвани за измерване съдържанието на метал в рудите, както и съдържанието на благородни метали в различните сплави.

За да бъде пренасян този мистериозен таблет, неговият изобретател направил по 4 дупки една над друга на всяко едно от тези малки чекмеджета. През дупките се поставят подходящи кожени ремъци и така се запазва кутията като едно цяло.

За да бъде използвана е необходимо ремъците да бъдат отвързани и нужното чекмедже извадено. През вековете в земята, кожените ремъци изгнили, но дървото и всичко останало е прекрасно запазено.

Според археолозите, новооткритият таблет е бил на капитана на кораба, който го използвал при нужда.

Откритието буди възхита, защото е прецизно изработено и неговият създател имал изключително добре развит усет как в едно такова малко пространство да събере толкова полезни принадлежности. Един истински древен таблет!

 

сподели бутон

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар