Мощите на българска светица лекуват и вършат чудеса

0
587

На 7 декември почитаме паметта на българска светица. Нейните свети мощи са останали нетленни. И днес продължават да вършат безброй чудеса

Света Филотея е известна като Филотея Търновска.

Света Филотея Търновска мощи българска светица
Мощите на Света Филотея Търновска почиват в Румъния

Тя е родена в Южна Тракия в град Поливот.

Нейните родители дълги години били бездетни. Постоянно се молели на Всевишния и накрая той им изпратил дъщеря.

Понеже произхождала от богато семейство, Света Филотея получила солидно за онези години образование. Била умна и мъдра млада жена.



Нейните родители насила я омъжили. Тя се съпротивлявала, но не могла да избегне брака. Но за сметка на това успяла да накара своя съпруг да живеят като брат и сестра.

Не минало дълго време, съпругът починал. Останала млада вдовица, Света Филотея се отдала на духовен живот.

Заселила се в средата на малак остров, който се намирал в близкото езеро. Там си направила една стаичка като килия, където прекарвала дните си в молитви и бдения.

Заради нейната отдаденост и преданост, Господ й дал дарбата да лекува страдащите чрез молитви и да поучава с мъдри съвети хората в беда.

Света Филотея водела спартански начин на живот. Тя почти не се хранела. Затова отслабнала толкова много, че краят й бил неизбежен.

Години след кончината на Света Филотея вярващи отворили гроба, където била положена праведната. Оказало се, че мощите й са се запазили нетленни.

Света Филотея Търновска мощи българска светица
Това са чудотворните мощи на Света Филотея Търновска. Ако имате нужда от помощ, помолете им се

Те били оставени в град Поливот. Там извършили много чудеса.

През 13-ти век цар Калоян ги взел и ги пренесъл във Велико Търново. В столицата на Второто българско царство светите мощи на младата българска светица останали 200 години. Свети патриарх Евтимий Търновски написал житие на Света Филотея като я нарича Търновска.

След като България пада под османско робство през 1393 г., мощите били пренесени първо във Видин, а след това в Сърбия. След това и в Румъния. Тяхната съдба прилича на светите мощи на Света Петка Търновска и Българска.

Днес мощите на Света Филотея Търновска се намират в румънския град Куртеа де Арджеш. Затова в Румъния наричат българската светица Света Филотея от Арджеш. Мощите на Света Петка се намират в град Яш.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.