Общност за помирително правосъдие и неговите стандарти (ВИДЕО)

Общност за помирително правосъдие и неговите стандарти от години са въведени в чужбина. Те са важни и за България

0
265

Общност за помирително правосъдие и неговите стандарти от години са въведени в чужбина. Те са важни и за България

В авторското предаване „Знаците“ Ива Сапунджиева покани  протойерей Николай Георгиев. Двамата разглеждат един много важен въпрос, свързан с престъпленията, престъпниците, жертвите и техните близки.

стандарти
Протойерей Николай Георгиев е инициатор за въвеждане на тези стандарти

Най-великата благодат, която Бог е дал на човека е свободата. Човек разполага със свободата дали да прави добро или зло. Всеки път, когато един човек върши зло, той слугува на Лукавия.

Хората, които в определен момент от своя живот са извършили зло, попадат в затвора. Какво се случва зад дебелите стени и огради. С тези проблеми напълно наясно е протойерей Николай Георгиев, който е свещеник на затворниците.

Сред съгрешилите има хора, които осъзнават какво са извършили, каят се и търсят отново пътя към Бога. Други трупат гняв, затова че са в затвора. Трети въобще не проумяват какво им се е случило. Четвърта група затворници не променят своето отношение към околните, каквото и да им се случи.



стандарти
В студиото на предаването „Знаците“

Човечеството до сега не е измислило нищо по-лошо от това да изолира онези, които не харесва. Затворени в затвора някои от затворниците могат да изгубят своята самоличност. Но чрез покаяние, грешникът е в състояние да извърви дългия път и на излизане от затвора да бъде същия човек, какъвто е бил преди да влезе.

Световната асоциация на затворниците има 4 подхода на действие. Те са насочени към бившите затворници, настоящите затворници, жертвите на престъпления и към техните близки. Особено внимание се обръща на децата на затворниците. Такива деца са подложени на психически тормоз от страна на съседите, които натякват, че щом бащата е затворник и детето му ще стане такова. Децата са уязвими и крехки и са най-потърпевши от едно подобно престъпление.

Общност за помирително правосъдие – да бъдат въведени стандартите на помирителното правосъдие. Най-характерната черта е гледната точка на жертвата.
Ако от нечий дом е откраднат телевизор, престъпникът влиза в затвора за една година. Но никой не се интересува от жертвата. Проучванията по света сочат, че хората, станали жертва на престъпление, те искат да знаят:

стандарти
Ива Сапунджиева – автор и водещ на предаването

1 – Защо техният дом? Защо точно те са били избрани от крадците? 2 – Искат извинение. 3 – Искат възстановяване на щетата. 4 – Дали искат престъпникът да бъде вкаран в затвора.

Още важни и полезни факти ще научите от въпросите на Ива Сапунджиева и от отговорите на протойерей Николай Георгиев от видеото долу.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.