Президентът Плевнелиев направи извънредно обръщение към българския народ

0
386

Президентът Плевнелиев направи извънредна пресконференция, на която представи своя отчет за президентския мандат

Пред камерите на националните медии, президентът Плевнелиев говори за успехите и трудностите по време на неговия мандат.  Активното гражданско общество е незаменим партньор в неговата работа, обясни президентът Плевнелиев.

президентът Плевнелиев
Президентът Плевнелиев направи публичен отчет за своята работа през изминалия мандат

Въвежда пряката демокрация, той е първият държавен глава инициирал референдум. Първият президент въвел дългосрочното планиране в страната. Първият, който си тръгва в добри отношения с лидера на партията, която го е издигнала. Първият президент, който отказва да присъства на клетвата на конституционен съдия, поради съмнения за коректност.

По време на неговия мандат е реализиран  първият бизнес  парк на Балканите. Разкрити са повече от 70 000 високо платени работни места. След посещения в Китай и в Турция се повишава стокообменът на страната.  Най-големият партньор на България днес е Германия. Договорен е 1 милиард кубични метра природен газ от Азърбайджан.

По време на мандата на президента Плевнелиев за първи път в шелфа на Черно море ще се добиват горива. Реализирани са 3 големи магистрали. Икономиката е в подем. Ръстът е 3,6%, а безработицата е 7,1%, според Евростат. Ръстът на експорта е висок. Здравната каса не е на минус. Усвоени са 96% от Еврофондовите. България има исторически ниски лихви по държавния дълг.



За първи път от 17 години страната е изправена пред банкова криза. Служебното правителство на Марин Райков въвежда строги правила в полза на гражданите, а не на олигарсите.

Реформите в образованието и въвеждането на дуалното обучение е важна крачка в развитието на младите хора в страната. ВСС е разделен на 2 камери. Това е част от съдебните реформи, които са започнати по време на мандата на президента Плевнелиев.

В международен аспект води активна политика за достойно място на България в ЕС и в Европа. Дава всичко от себе си за обединена и силна Европа. Застава против незаконното анексиране на руската федерация. Системно и категорично се противопоставя на руския президент. Прави голяма разлика между руския народ и руския президент. Не одобрява политиката на руския президент. Не е пестял критиките към Путин.

През 2014 г. участва в световен исторически форум. Застава против репресиите на Русия спрямо Крим. Неговото поведение е одобрено от световните лидери. Посещава закриването на зимните олимпийски игри в Сочи, за да засвидетелства подкрепата си към българските спортисти.

Многобройни предизвикателства съпътстват целия  целия мандат на президента Плевнелиев. Политическото лидерство е важно. Активна външна политика, за да изведе страната на световната сцена. Държал ключови речи в ЕС, ЮНЕСКО, ООН, на Първия берлински глобален форум и много други. Първият  български президент, участвал в световен дебат. Води балрансирана и принципна външна политика. Изнася речи на няколко езика без да се налага да ползва услугите на преводач.

Президентът Плевнелиев получава най-високи президентски отличия, които остават за българския народ. Избран е за личност на Балканите за 2015 г.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.