Земетресение зад граница е усетено в България

0
383

Преди малко в 19:27 часа е регистрирано земетресение, съобщиха от БАН. Информация получаваме и от бюлетина на Европейския средиземноморски сеизмологичен център

За пореден път сеизмичната зона Вранча се активира. Тази вечер трусът е с магнитуд от 3,9 по Рихтер. Няма подадена информация за нанесени материални щети или за разрушения.

земетресение
Земетресение във Вранча днес слабо е усетено в България

Този трус  е усетен в Русе и в Свищов, но като съвсем леко разлюляване. И у нас няма никакви проблеми от труса, което е добре.

Жителите на Свищов продължават да бъдат чувствителни, когато стане дума за трусове. Те не могат още да забравят страшното земетресение от 1977 г., когато трусът от Вранча разруши сгради в града на Алеко Константинов и взе жертви.

Последното силно земетресение, което беше усетено у нас, беше на 28 декември 2016 г. То имаше  магнитуд  5,6 по скалата на Рихтер. Беше отчетено в 01:23 часа. Заспалите жители на Северна България се разбудили от разлюляването.



Епицентърът на ранния трус е в гр. Фокшани, разположен в сеизмично активната област в Румъния Вранча.  Сигнали бяха получени от жителите на градовете Добрич, Шумен, Силистра.

В Румъния двама души бяха потърсили помощ от лекар, понеже изпаднали в паника и получили сърцебиене. У нас нямаше никакви щети и проблеми.

От новините на Нова ТВ научихме, че по-късно същата сутрин е имало и втори трус. Той отново е бил  регистриран във Вранча. Но е бил затихващ, затова силата му е била само 2,9 по Рихтер. Вторият трус тогава въобще не е бил усетен в България.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.