Истински мед: Лесно, бързо и безпогрешно да го разпознаете (ВИДЕО)

1
1934

За да бъдете сигурни, че купувате истински и полезен мед, научете тези няколко лесни начина да го разпознавате

В рубриката на Би Ти Ви „Чети етикета“ Биляна Гавазова ни запознава с истинския мед, а експертите, които покани, ни показват как лесно, бързо и безпогрешно да разпознаваме истинския от имитиращия мед.

мед
Проверявайте какъв мед купувате

Проучване  на bTV показва, че на българския пазар се продава повече имитиращ мед, отколкото истински. Има няколко начина, по които лесно и бързо можете да разберете дали ви предлагат фалшив мед:

1 – Видът на меда в буркана – истинският мед е захаросаният. Но той трябва да бъде изцяло захаросан. Ако медът е захаросан, но има течност под капачката, това означава, че медът е истински, но е бил съхраняван при висока температура. Така, че по-добре е да не си купувате от него.

2 – Обърнете буркана с меда – на дъното на буркана трябва да се образува капка, която се задържа за стъклото. Ако медът е бил разреден с вода, тази капка няма да остане.



3 – Слагате капка мед върху хартия или салфетка – истинският мед остава на капка, която не попива в хартията и не се разтича. Ако медът се разтече, значи че е разреден с вода.

4 – Лъжичка с мед слагате в чаша с вода – истинският мед пада на дъното, а водата остава прозрачна дълго време. Разтваря се дълго и бавно. Ако медът не потъне, оцвети водата и се разтвори мигновено, това е мед с много захар.

5 – Капка йод в мед – сложете мед във вода. Капнете йод и разбъркайте. Ако в меда има примеси като брашно, нишесте и други сгъстители, цветът на медът и на водата ще променят своя цвят – ще станат по-сини или по-зелени. Не купувайте такъв мед.

Биляна Гавазова гостува в магазин за мед и за пчелни продукти. Собствениците дадоха една много полезна рецепта за здрава и силна имунна система. Ето какво трябва да направите:

В хладка вода сипете 1 ч.л. мед. Разбъркайте и прибавете 15 капки прополис. Сложете 1 ч.л. пчелен прашец. Накрая добавете резен лимон или настърган джиндфил (може и двете). Ще получите уникално вкусна и полезна напитка.

Не пропускайте да изгледате и видеото по Би Ти Ви за истинския мед от рубриката „Чети етикета“ ТУК >>>.

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.