На 21 януари: Честит Имен Ден, чудесни именници!

0
3156

На 21 януари красиви имена честват имен ден. Търсете за закрила вашия покровител. Той изтърпял огромни мъчения и унижения, но успял да опази чиста своята православна вяра

На 21 януари  почитаме паметта на Свети преподобни Максим Изповедник. Той е роден в  Цариград през 580 г.

имен ден
В деня на Свети Максим – Честит Имен Ден!

Свети преп. Максим Изповедник е един от най-големите авторитети сред църковните отци и учители в Православието.

През целия си живот се е борил за чистотата на Святата православна вяра.

В името на тази вяра той много страдал и заплатил с живота си.



Свети преп. Максим получил отлично за онова време образование.

В своето богословие преподобният Максим разработил православното учение в 2 направления – Божественото и човешкото.

Благодарение на него, за първи път в историята на православното християнство е била разглеждана Богочовешката същност на  Иисус Христос.

имен ден
В деня на Свети Максим – Честит Имен ден

Така Свети преп. Максим се превръща в изразител на догматическата истина на Вселенската църква против монотелитската ерес. Неговото учение е залегнало в основата на вероопределението по време на VI Вселенски събор (681 г. сл. Хр.).

Свети преп. Максим Изповедник бил блестящ познавач на древногръцката философия. Дълбоко ерудиран, начетен, образован и осенен от духа на светоотеческото богословие, той познавал в дълбочина идейното съдържание на цялото Христово учение.

Свети Максим се превърнал в плодовит християнски мислител и изключително авторитетен тълкувател на Христовите завети. Преподобният Свети Максим бил назначен на висока длъжност в двореца на император Ираклий.

Когато ереста на монотелитите започнала да се шири в огромни мащаби, Свети преп. Максим пристигнал в Рим и накарал папа Мартин да свика събор в Латерана против ереста.

Император Констанс II, който бил приемник на Ираклий, научил за действията на Свети преп. Максим и го оклеветил. Изискал да го изпратят в Цариград. Понеже не успял да наложи своята воля, Констанс II заповядал през нощта да заловят преподобния Максим и насила да го отведат.

Несправедливо го изправили пред съда, където бил оклеветен, че извършил държавна измяна и действия против царя, писаха в pravoslavieto.com. Свети Максим бил подложен на редица зверски изтезания. По време на жестокия побой, неговата кръв се разляла по земята. Войниците отрязали езика на злощастния праведник, после отсекли неговата дясна ръка. След това го влачили по градските улици.

След като го унижили по този нечовешки начин, Свети Максим бил заточен в Херсон, където предал Богу дух на 21 януари 662 г. (преди 1355 г.).

На 21 януари почитаме паметта на Св. мъченик Неофит от град Витиния и Светите мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Имен ден на 21 януари празнуват имената Максим, Макс, Максимилиян, Максима, Максимилиан. Неофит, Евгений, Евгени, Валериан, Валери, Валерия.

На 21 януари си спомняме за негово Светейшество патриарх Максим Български – Царство му Небесно от 6 ноември 2012 г. Той крепил православната вяра в България в безбожните години на тоталитаризма.

Имен ден на 21 януари празнува настоящият патриарх Негово Светейшество Неофит Български.

Спомняме си за историческите личности ген.-майор Валериан Дерожински – единственият руски офицер, загинал в боевете на Шипка, както и за големия български просветител, учител и народен будител  Неофит Рилски (първият учител в Априловото училище в Габрово).

На видеото по-долу е благословия на Негово Светейшество патриарх Максим Български към българския народ.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.