За първи път у нас: Имплантираха протези на котка (ВИДЕО)

0
475

Една страхотна новина за напредъка на ветеринарната медицина и в България. Днес котка се движи нормално, благодарение на поставените протези

Помните атлета Оскар Писториус. Преди да бъде осъден, защото уби съпругата си, бегачът привличаше погледите на зрителите, заради протезите на двата крака, с които се предвижва.

котка
Днес българското коте е живо, здраво и се предвижва без проблеми, благодарение на уникалните  протези

В Англия вече е нормална гледка млади мъже да бъдат с крака – протези, след като единият им крак или двата са били откъснати по време на войната в Афганистан.

Българската котка пострадала при пътен инцидент, съобщиха по Новините на Би Ти Ви. Пострадали двете задни лапички на котето.

Лекарите и собствениците не вярвали, че котакът ще оживее.



Днес той е не само жив.

Той се движи нормално като стъпва уверено на своите две изкуствени протези, които му служат за задни лапички.

Българската котка е подложена на иновативна операция, каквато не е била правена до сега.  Операцията е дело на ветеринарния лекар  Владислав Златинов.

Титаниеви импланти са били закрепени към задните кости на котето. След това към тях за прикрепени външни протези.

ITAP – Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis се нарича новият иновативен метод за протези във ветеринарната медицина. Той все още в процес на тестване. В света се прилага само на 2 места.

Разходите за всички операции и манипулации са заплатени от организация за защита на животните. Операцията е извършена в софийската Централна ветеринарна клиника.

 

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.