Разкриха една от най-големите тайни на Луната

0
277

И до днес споровете по този въпрос продължават

Една от най-големите тайни на Луната вече е разкрита.

Според твърдението на американски специалисти по физика, в далечното си минало Луната е притежавала собствено магнитно поле. То дори е превъзхождало това на Земята.

луната
И до днес споровете по този въпрос продължават

Твърдението на американските физици се основава на проведен щателен анализ на образци грунт, които са били донесени през 1969 година. Те са от легендарната мисия „Аполо 11“. Освен това са проучили в детайли данните, получени от орбиталната станция.

Според тези данни преди 4,2-3,6 млрд. години Луната е имала свое собствено магнитно поле.
На този етап обаче все още не са известни причините, поради които то постепенно е започнало да отслабва. Дори се стигнало до момента, в който то напълно изчезнало.



Според учените наличието на собствено магнитно поле на Луната се дължи на течното метално ядро. Именно то е генерирало ядрата на естествения спътник на нашата планета.
Наличието на постоянно магнитно поле на Луната е в основата на редица спорове. Напоследък дори те се задълбочават все повече и повече.

Новата информация по този въпрос по-скоро подкрепя хипотезата, че образуването й е в резултат на чудовищен сблъсък на Земята с голям космически обект. Предполага се, че това се е случило преди около 4.5 млрд. години.
Именно това е предположението, което на този етап учените приемат за най-правдоподобно.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.