Светът е изправен пред нова катастрофа!

0
274

Пясъкът в световен мащаб е на свършване

Екип от учени алармира, че светът е изправен пред нова катастрофа.

На земята съществуват три суровини, които човечеството използва в неограничени количества. Това са въздухът, водата и пясъкът.

катастрофа
Пясъкът в световен мащаб е на свършване

Учените обаче алармират, че светът е изправен пред нова катастрофа, защото пясъкът е на път да свърши.
Това може да се окаже истинска катастрофа за човечеството.

Факт е, че днешните модерни градове се изграждат основно с пясък. Всяко едно здание е изградено с бетон, в основата на който има пясък. Той е и съставна част на асфалта, който свързва тези сгради.Колкото и странно да звучи именно пясъкът е този, който прави съвременният живот възможен.
В този ред на мисли е съвсем логично този ресурс да е на изчерпване.
Основната причина за изчерпването му е прирастът на населението. Градовете се разрастват, а в развиващите се страни това става с доста бързи темпове.

На практика това означава, че човечеството е изправено пред нова катастрофа. С всяка година населението се увеличава, а все по-голям процент избира да живее в градовете. Данните сочат категорично, че от 1950 г. насам градското население в световен мащаб е набъбнало от 746 милиона на 3.9 милиарда души.

Освен прякото влияние, което оказва извличането на пясък върху природата, в нередки случаи води и до човешки жертви. В Гамбия, Саудитска Арабия и Южна Африка инцидентите при извличането на пясък, водещи до смърт, са се превърнали в ежедневие, пише sanovnik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.