Ексклузивно: Мая Манолова оглави инициативите за качество на храните

0
263

Дискусия за измамите с качеството на храните, заместителите на хранителните продукти и борбата със сивия сектор в производството на храни

Днес в Пловдив в панаирния център се провежда национална дискусия, насочена към качеството на храните, измамите и злоупотребите с храни. Дискусията се излъчва директно по БНТ 2.

Мая Манолова
Г-жа Кукушева и Мая Манолова ще се борят за качество на храните

Инициативата за този форум е на г-жа Кукушева от Браншовата камара на хлебопроизводителите.

Присъстват: Мая Манолова – омбудстман на България; проф. Христо Бозуков – министър на земеделието;  д-р Дамян Илиев – шеф на Българската асоциация за безопасност на храните;  доц. Тодорка Анчева; Димитър Маргаритов – шеф на Агенцията за защита на потребителите; проф. Караджов – от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Сред официалните лица във форума са още проф. Параскова – министерство на икономиката;  Таня Стоименова – съюз на безалкохолната промишленост; Атанас Уджанов – асоциацията на месопреработвателите;  Димитър Маджаров – традиционни храни в месопребаротването и съюза на млекопреработвателите.



Поканени са лекарите д-р Наков – ИСУЛ;  проф. Попова – ИСУЛ; д-р Райна Стоянова ИСУЛ.

Мая Манолова
Омбудстманът Мая Манолова

Присътват още Мая Цанкова – от Асоциацията за захар и захарни изделия; проф. Светла Бъчварова – експерт в министерство на земеделието и храните; инж. Коев – Изпълнителна агенция „Лозаро и винарство“.

Проф. Бозуков каза встъпителни думи. България произвежда качествени суровини и затова трябва да предлага на пазара качествени продукти и храни.  Ефективното противодействие с измамите с храни е възможно.

Мая Манолова подкрепя изцяло тази инициатива. От 2016 г. е премахнато ДДС върху дарените храни, на които срокът на годност изтича скоро. Но за момента изпълнителната власт все още не е определила това решение със закон. Но той предстои да бъде приет. Инициативата е под патронажа на Мая Манолова.

Направен е списък кои храни могат да бъдат дарени и колко дни преди да изтече техният срок може да се случи.

Създаден е нов закон за храните, който трябва скоро да бъде приет от НС.

Дискусията продължава и предстоят да бъдат обсъдени важни проблеми, които се отнасят за нас потребителите.

Хубаво е, че най-накрая този толкова наболял за всички нас проблем е на път да бъде решен.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.