Ти да видиш: Неандерталците се лекували с аспирин? (Още открития)

0
451

Неандерталците се лекували с вещество, подобно на аспирин

Неандерталците наистина умеели да се самолекуват. Може и да звучи налудничаво, но това си и факт. Защото са го установили група от учени от различни страни . Те са успели да открият лекарството, с което преди повече от 48 000 години са се лекували нашите праотци. То се съдържа в пипките на тополата.

Неандерталците
Неандерталците са се лекували

Именно в пъпките на тополите се освобождава вещество с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, сочат резултатите от проучването.Откритието е направено от международен екип от учени.

Спецовете са изследвали зъбна плака от четири фосила. Останките от първобитните хора са намерени в пещерите на Белгия и Испания. Фосилите от изследваните неандерталци датират от преди 42 000-50 000 години.

Зъбната плака е истински капан. Тя съдържа микроорганизми, патогени от респираторния и стомашночревния тракт, както и миниатюрни парченца храна. Минерализирането я превръща в зъбен камък. ДНК анализът на зъбния камък е истински прозорец за начина на живот на неандерталците.



Веществото, натрупано по зъбите показва още хранителния им режим. Зъбният камък предоставя информация и за здравословното състояние на първобитните хора.
Зъбният камък разкрива и влиянието на заобикалящата среда върху поведението на неандерталците.

За спецовете най-интересни са се оказали изследванията на млад неандерталец Той е страдал от възпаление на челюстта. Освен зловредния абцес, имал е и наличие на бактерия в стомаха си.

Тя е предизвиквала силна диария у него. Но след изследванията на зъбния камък става ясно, че той се е самолекувал. Като е консумирал пъпки именно от топола. Същите са съдържали високи концентрации на вещества с противовъзпалителни и болкоуспокояващи съставки. Веществото е подобно на лекарството аспирин. В организма на младия неандерталец са открити високи нива от това лекарство.

Фосилът на болния първобитен човек е открит в пещера в Северозападна Испания.Неандерталците изглежда са познавали медицински растения, с които са се лекували сами. Същите са съдържали противовъзпалителни и болкоуспокояващи вещества, е констатацията на учените.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.