Не е за вярване: Този храм е голям колкото Берлин! (Ето къде се намира)

0
326

Този храм е огромен и много древен

Храм, с разгърната площ колкото Берлин. Той е най-големият религиозен паметник. И е построен през 12-ти век. Намира се в Анкгор, Камбоджа. Носи името Анкгор Ват.
В превод името на тази религиозна обител означава „град на храмовете”.

храм
Този храм е огромен

Някои го смятат за един от най-важните археологически съкровища в света. Формите му са изящни. Приказността му я няма в нито една религиозна сграда по света.

Кулите на този храм не могат да бъдат описани с нито един човешки гений. Създателите на това съвършенство са били едва ли не близко до боговете, възхищават се и туристите, посетили това архитектурно чудо.

Големината му, в разгърнато състояние, е по площ колкото Берлин.Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II.



Строежът му е започнал в началото на 12-ти век, в тогавашната столица Ясодхарапура (днешен Ангкор). Той е замислен като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха.

Владетелят го посвещава на бог Вишну. После мистериозно изчезва, три века по-късно.Ангкор е открит от европейците през 15-ти век. Те намират в него нещо загадъчно. Храмът има много интересна конструкция. Съставен е от три правоъгълни галерии, издигнати по посока на централната кула. Всяко следващо ниво на религиозната обител е по-високо от предходното.

Храмът в Камбоджа е по-величествен от наследството, оставено в Гърция и Рим. Това е мнението на посетителите, които вече са видели това чудо на света. Въпреки че камбоджанската религиозна обител е магнит за туристите, през 90-те години посещението е било много слабо.

Тогава са успели да го видят едва 7500 човека, днес броят им е нараснал на над два милиона и половина.

Причината е, че до 1998 година той е бил все още убежище на червените кхмери. Тази крайна комунистическа организация е управлявала страната в периода между от 1975 г. до 1979 г. По това време около два милиона от населението умира от глад. А районът около храма е осеян с мини.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.