Ето му я цаката на вкусния традиционен козунак (става пухкав и мекичък)

0
4335

Този традиционен козунак е любим на малки и големи

Предлагаме ви рецептата за великденския традиционен козунак. Всеки си мисли, че е сложно, но не е така. А и си е друго да си го направиш у дома – става пухкав и мекичък.

традиционен козунак
Невероятно вкусен става този традиционен козунак

Трябват ни 3 килограма брашно, 20 яйца, един литър прясно мляко, три чаши захар, две чаши мазнина – олио, масло, мас, 80 грама мая, 100 грама коняк или ром, една ванилия, сока и кората от един лимон, една лъжичка сол.

Първо трябва да си разбъркаме маята с една трета от млякото, заедно с щипка сол, брашно и щипка захар – до получаване на гъста каша. След това оставяме да втаса.

Брашното се пресяна и към него добавяме останалото мляко с разтворената в него захар, ванилия коняк, сол, втасалата мая, разбитите яйца и лимона. Месим тестото, докато се обере брашното.



След това си продължаваме месенето само с мазнината, докато свърши. Оставяме малко за намазване на формите за печене – около 2-3 лъжици.

Когато тестото образува мехурчета и започне да пука, това значи, че е омесено добре. Оставяме го да втаса на топло и да увеличи обема си, горе-долу три пъти.

Оформяме си после козунаците и ако искаме, можем да сложим в тях и стафиди за още по-хубав вкус. Готовите козунаци ги слагаме във формите (тавите) за печене, които са намазани преди това с мазнина.

След като ги поставим във формите, те отново втасват, за да увеличат обема си двойно. Намазваме ги внимателно с разбития жълтък, смесен с малко вода и ги поръсваме с кристална захар.

Ако искаме и за по-красиво, можем да ги украсим с бадемови или орехови ядки. Печем ги за около час, час и половина в умерена фурна. Стават козунаци за чудо и приказ, както сами ще се уверите.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.