Учените с уникална находка на дъното на Черно море: Няма я никъде по света!

0
240

Уникална находка е открита в Черно море

Уникална находка са открили учените в Черно море. Те са се натъкнали на неща, които ги няма никъде в света. Това е направил екип от международни учени.
Те са от България, САЩ, Швеция и Гърция.

Откриха уникална находка на дъното на Черно море

Морските археолози работят по проект „Черно море”. И на 150 метра , на дъното на нашето Черноморие, където липсва кислород е открита уникална находка.

Това са 40 кораба, отлично съхранени заради липсата на кислород, от различни епохи.

Има открит плавателен съд, датиращ от 13-14 –ти век, какъвто няма никъде другаде по света. Повечето са от времето на Римската и Османската империи.



Екипът работи по проекти, чиято цел е изследване на морското дъно на Черно море, веднага след ледниковата епоха. Когато морето е отвоювало част от сушата.

Уникалната находка може да послужи като източник на много нови познания.

Не само за корабоплаването, но и за начина на живот на населението по черноморския бряг. И не само в България.

„Останките са истински подарък.Находката е уникална и запазена, благодарение на липсата на кислород на тази дълбочина”, заяви проф. Джон Адамс. Той е ръководител на екипа от международни учени.

И основател и директор на центъра по морска археология в университета в Саунтхямптън.

По време на изследваният учения постави още няколко рекорда. Единият е потапяне на дълбочина от 1800 метра. А другият-покриване на разстояние от 1250 километра.

Българското правителство е дало разрешение за осъществяване на проекта на института от Америка още миналата година, през месец юни.

Той се реализира въз основа на конвенцията на Юнеско за съхраняване на културното подводно наследство. Работата на археолозите по уникалната находка ще продължи три години.

След което ще е необходима още година. Тогава ще се анализират и систематизират събраните данни.

„Досега никой не е изследвал българската акватория на Черно море в такъв голям мащаб. Така подводното културно наследство на България ще се обогати с нови, допълнителни познания и изследвания.

В областта на праисторическото и историческо културно наследство и антропогеното развитие на региона”. Така българските учени обобщават мащабните изследвания на дъното на нашето Черно море.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.